Bajnok oktatta a motorosokat
Chrobák János a helyes ívekre tanította a szabolcsi motorosokat.

Első alkalommal rendezett pályamotorozással egybekötött oktatást a Nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesület a máriapócsi RabócsiRingen. A nagy meleg és hétköznapi időpont ellenére is 10 fős csapattal kezdhették meg az oktatást, melyre az egyesület Chrobák Jánost, a tavalyi Alpok-Adria bajnokságot fölényesen megnyerő, és az idei évben is élen álló motorversenyzőt hívta meg.

– A kölcsönös szimpátia Jani és a csapatunk között már a 45 perces elméleti oktatás alatt kialakult, így az egyébként nagyon fontos alapvető szabályok elsajátítása is – mint a helyes testtartás, fékezés, iránytartás, kanyar érintési pontok – jó hangulatban és gyorsan telt. Következett a tanultak gyakorlati bemutatása egy rövid pályabemotorozást követően. Háromfős csoportokat alakítottunk, melyeket természetesen igyekeztünk a motorok és motorosok tudásszintjéhez igazítani. Itt a feladat az volt, hogy megfigyeljük és próbáljuk a lehető legjobban követni Jani stílusát és nyomvonalát a körözések alatt. Egy rövid megbeszélést követően egyénileg mehettünk tovább, miközben tanultuk a helyes íveket. Az utolsó félórában egy kis 5 körös versennyel zártuk a programot, ami természetesen inkább az érzésről, mintsem a mindenáron győzni akarásról szólt – mondta Csekő Balázs szervező, a Nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesület elnökségi tagja.

Az oktatáson nemre és korra tekintet nélkül saját motorjával bárki részt vehet, aki szeretné kipróbálni tudását biztonságos körülmények között. Már az első tréningen is volt hölgy résztvevő. A nap során végig egészségügyi biztosítás volt, de szerencsére nem kellett beavatkozniuk az orvosoknak. A pályamotorozás olyan jól sikerült, hogy az egyesület szeretne hagyományt teremteni, és a következő hónapokban további hasonló oktatásokat szervezni más pályákon, így az Euroringen és a Kakucsringen is.  

Dankó László