Bajba kerülhetnek januártól a pékségek!

Negyed évszázados fennállást ünnepelte néhány napja Nyíregyháza egyik legismertebb péksége. A tulajdonos születésnapi partit rendezett, ahová a partnerek mellett a vállalkozás összes munkatársát meghívták. Lakatos Tibor elmondta, hogy 1991-ben egy 25 négyzetméteres, apró üzemben kezdték a pékárut sütni 3 pályakezdő munkatárssal. Ma pedig 50 alkalmazottal dolgoznak egy 500 négyzetméteres kisebbfajta gyárban. A tulajdonos törzsgárda címmel és ehhez járó prémiummal ajándékozta meg a hűséges dolgozókat. 

– Ennek örülök, hogy a mai rendezvényen minél több törzsgárdát tudtunk átadni, és az nagyon fontos a mai világban, hogy a dolgozókat megbecsüljük és a dolgozók is megbecsüljék a munkájukat. Azt gondolom, hogy ez a mai világban egy nagyon értékes dolog – fogalmazott Lakatos Tibor, a Vela Kft. tulajdonosa.

 

Kompenzációt kérnek a pékek

 

Az ünneplés mellett arról is szó esett a rendezvényen, hogy jövőre nagy kihívások elé néznek a pékségek. A minimálbér és a szakképesítéssel rendelkezők garantált bérminimuma ugyanis jelentős megemelkedik január elsejétől. Ez a Magyar Pékszövetség szerint hatalmas kiadást jelent majd a vállalkozásoknak. A szervezet ezért nem tartja kizártnak, hogy akár 30 százalékkal is meg kell emelniük a pékáruk fogyasztói árát, mert a megemelkedett béreket csak így tudják kitermelni. Septe József arról is beszélt, hogy a pékségeknek ebben a helyzetben nagy segítség lenne, ha különböző fejlesztési forrásokhoz jutnának, mert akkor automatizálhatnának különböző munkafolyamatokat. 

– Ez egy nehéz munka, javarészt éjszaka van, nehéz fizikai munka és azt gondoljuk, hogyha tudnánk fejleszteni, tudnánk gépesíteni, akkor a dolgozók helyzetén is valamilyen szinten tudnánk könnyíteni. Nagy bajban vagyunk, mert nagyon sok ember elment külföldre dolgozni, illetve, akik nem külföldre mentek, azok más ágazatokba mentek dolgozni, olyan ágazatokba, ahol jobban tudnak keresni – tette hozzá Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A pékek azt szeretnék, ha más kisvállalkozásokkal együtt valamilyen kormányzati kompenzációban részesülnének. Ennek érdekében készek tárgyalóasztalhoz is ülni a szaktárca képviselőivel.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)