Bableves malackörömmel
Jókai is füstölt malackörömmel szerette leginkább a bablevest, de egy vendéglőben malackörmöt nagyon nehéz szalonképesen enni. Ha így főzzük, maradjunk szigorúan családi körben. A bableves malackörömmel nagyon finom étel, megéri a fáradozást.

Hozzávalók:
3 kg malacláb, 3 dkg sertészsír,
50 dkg tarkabab, vöröshagyma,
fokhagyma, frissen vágott petrezselyemzöld,
paprika, só, bors, lecsó, csipetke.

Elkészítés:
A megtisztított és jól megmosott tarkababot, gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben a malaclábat lepirítjuk pörköltszerűen. Ha a hús és a bab majdnem puhára főtt, összekeverjük, utána sózzuk, esetleg kevés lecsóval ízesítjük, és annyi csontlével vagy vízzel engedjük fel, hogy sem túl hideg, sem túl sűrű ne legyen. A levének olyan sűrűnek kell lennie, mint a rendes gulyáslevesnek. Együtt puhára főzzük. Azonnal forrón tálaljuk, tetejére csipetkét, zöldpetrezselymet teszünk.

Forrás

Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.