Babahordozó hét – Zsebibabák és zsebimamák
Hetedik alkalommal kapcsolódik a Nyíregyházi Babaklub a Nemzetközi Babahordozó Hét programjához. A hétfői nyitány után keddtől szombatig a klub székhelyén, Nyíregyházán a Geduly Henrik u. 15./b. alatt várják a szülőket és gyerekeket egészségügyi, információs és szórakoztató programokkal.

 

 

A nyíregyházi mozgalom arca, legalábbis legismertebb arca a Móricz Zsigmond Színház színművésze, Fridrik Noémi, aki első kislányát már néhány hetes korától hordozóban nevelte. A kötődő nevelés kellemes lehetőségét megtapasztalva, második kislányával is ily módon közlekedett a világban.


Előnyökkel teli hordozás

 

Igazolt tény, hogy a hordozós babák jobban kötődnek szüleikhez, kevésbé hasfájósak, nyugodtak, jól alszanak, türelmesek és barátságosak.
Szeretem a gyerekeket, és fontosnak tartom, hogy pici korban a szülők gondozzák és babusgassák őket – vélekedik Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere –
mert úgy gondolom, hogy a lelki és a szellemi fejlődésükben ez sokat segíthet. Minden gyerek más, egy félig-meddig kialakult személyiséggel születik. Ennek megfelelően kell gondoskodni róluk. Hivatalos minőségemben szeretném kifejezni azt, hogy az önkormányzat szeretne figyelni a legkisebbektől a legnagyobbakig, minden gyerekre.
Indokolt kérdés, milyen eszközben szerencsés hordani a babát. Csatos hordozóban? Rugalmas kendőben? Kifelé vagy befelé fordítsuk a gyereket?

 

Meseolvasás, kézműves foglalkozás, bűvészműsor és flashmob


A hét során számos kérdésre választ kapnak a szülők. A meseolvasás szerepéről, a játékterápiáról, az elsősegélynyújtásról, fogorvosi tanácsokról, mozgásfejlesztésről szólnak a szakemberek a babaklub Geduly úti központjában. De lesz kézműves foglalkozás, ruhabörze, pocak-ragasztás, bűvészműsor és szülinapi party is. Több alkalommal kimozdulnak a babák és mamák a szobakörnyezetből. A nyitónapon flashmob keretében hordozós-táncos bemutatót terveztek a nyíregyházi belvárosban.
Valcsák Viktória a Gyerecsak Egyesület (Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület) elnöke, a Nyíregyházi Babaklub tagja a gyermekét sajnos nem pici korától kezdte el hordozni, hanem egyéves korában hallott erről a lehetőségről, a kötődő nevelésről és nagyon megtetszett neki. – Hallottam, hogy jó, ha csecsemőkorban az anyához, illetve az apukához közel van a csecsemő. Viszont a kisfiammal kipróbáltuk a hordozós táncot – folytatta Viktória –
amit mára is megszerveztünk a Kossuth térre. Az anyukák magukra kötik a gyermeküket és úgy táncolnak.

 

Szoros lelki kapcsolat, bizalom, barátság

 

Roppant felszabadító érzés anyának és gyerekének a születés után is megélni azt a testi közelséget, mely remélhetőleg szoros lelki kapcsolatot, bizalmat és barátságot eredményez a későbbi esztendőkben, a folytatásban pedig fájdalommentes leszakadást az ifjú és felnőttkorra. A tapasztalatokról a Nyíregyházi Babaklub, illetve a Gyerekek és családok Egyesület tagjaitól és partnereitől kérhetnek információt.

Matyasovszki Edit