Az Átutazók spirituális kiállítása
Csendes csodák városa – ezt a címet kapta az Átutazók csoport idei nyíregyházi kiállítása, mely január elejéig látható. A könyvtár kamaratermében tíz alkotó mutatkozik be ezúttal, s kiállításuk a spirituális jelzőt kapta.

Ez már az ötödik alkalom, hogy az Átutazók művészeti alkotócsoport tagjai közösen állítanak ki a Móricz Zsigmond Könyvtárban, melyet ezúttal Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió és Napló főszerkesztője ajánlott a nézőknek. Mint a társaság összefogója, Mihálka György elmondta: 2002-től összesen 24 művész mutatta meg magát Nyíregyházán és a megye számos településén, kéttucatnyi tárlat során. A múltról, látványos képekkel a mostani alkalomra egy album is készült, egy EMMI pályázatnak köszönhetően. S bár az alkotók folyamatosan változnak, a cél mindig ugyanaz: a művek nézése közben egy kicsit közelebb kerülni önmagunkhoz.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez azért spirituális kiállítás, mert úgy érezzük mind, akik kiállítunk, hogy ablakai vagyunk – mondjuk így – egy magasabb szintű erőnek – vallja Mihálka György, festőművész, a változó csapat összefogója. - Minden ember az, de mi célzottan meg is szeretnénk nyitni ezeket az ablakokat, hogy ezek az erők ide áramoljanak. Azért, mert mindig oda kell valaminek mennie, ahol kevés van valamiből.

 

Itt van a csoda!

 

A Csendes csodák városa elnevezéssel célzottan Nyíregyházára gondoltak, hiszen szerintük nem kell messzire menni az igazi csodáért, ugyanis itt vagyunk sokan együtt, s bár élhetünk sokféleképpen, a lényeg, hogy ezt az életet szeretettel átitatva éljük meg. Ez fejeződik ki a portrék, az ősiségről szóló festmények, a kozmikus képek, de a gyermekrajzok, a fotók és a színes, ragyogó, a lelkeket megérintő mandalák által is.

 

Mandalaszerűen élni...

 

– Én eddig kb. 50-60 embernek adtam át a tudásomat, s ezeknek az embereknek a nagy része megértette ezt az üzenetet, azon túl, hogy alkotás, de ennek a lelki hátterét, mély szellemi gyökereit is – avat be a titkokba Boros Betty, mandala-készítő. – Mert csak akkor lehet tiszta mandalákat alkotni, hogyha mi magunk is, a mindennapokat is így éljük, és az egész életünk bizonyíték arra, hogy mi mandalaszerűen élünk."

 

Kicsiktől a nagyokig

 

Az alkotók közt ezúttal óvodások is helyet kaptak, hogy a tízféle megközelítés között a maguk konvencióktól mentes, tiszta lelkületükkel is kifejezzék a csodát. S ha valaki ezáltal szeretne valamit meglátni valamit a világból, akár a saját világából, január 5-ig teheti meg a könyvtárban.