Azok a vállalkozások is hitelt kaphatnak, amelyek március 8-a óta nem jutnak bevételhez
Azok a vállalkozások is hitelt kaphatnak, amelyek március 8-a óta nem jutnak bevételhez

Négy nap alatt több mint ötezer vállalkozás jelezte, hogy igénybe venné az újraindítási gyorskölcsönt. A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes hitel bér, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, valamint az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására igényelhető. Jövő keddtől pedig újabb 30 olyan ágazat is jogosult a hitelre, amelyeket érintenek a hétfő óta érvényes korlátozások – közölte az M1 Híradója.

Üres a színpad. Legutóbb tavaly októberben zenéltek az M1 által felkeresett helyen. A tulajdonos alig várja már, hogy vendégekkel legyen tele a soproni szórakozóhely. A több hónapos leállás elvitte minden megtakarításukat és mivel az újranyitás is pénzbe kerül, ezért elsők között igényelték a gyorskölcsönt.

„A tízmilliós maximális összeget céloztuk meg. Nem biztos, hogy megfogjuk kapni, de reméljük, hogy megkapjuk. És, hát egyértelműen az újranyitáshoz áru rendelésre, a kollégáinkat, ha újra tudjuk alkalmazni, akkor a bérekre,  járulékokra lesz helye ennek a pénznek” – mondta Kovács Attila ügyvezető.

Az, hogy mennyire népszerű ez a kormányzati mentőöv, jól bizonyítja, hogy az első négy napon több mint 5 ezer vállalkozás jelezte az előzetes hiteligényét. És ez a szám a következő napokban tovább bővül majd, hiszen már a Magyar Fejlesztési Bank honlapján is olvasható, hogy március 16-tól, vagyis

jövő hét keddtől bővül a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre jogosultak köre.

Ez azt jelenti, hogy a vendéglátásban, a turizmusban, a kulturális, sport és szabadidő szektorban működő cégek mellett már azok a vállalkozások is igénybe vehetik ezt a lehetőséget, amelyek a legújabb korlátozó intézkedések miatt, március 8-a óta nem vagy csak korlátozottan jutnak bevételhez. Erről csütörtökön, a kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig fel fogja venni a kapcsolatot a kereskedelmi és iparkamarával annak érdekében, hogy erről a lehetőségről, a felvétel feltételeiről és az adminisztrációs feladatokról a vállalkozások közvetlenül teljes körűen értesülhessenek és mielőbb élhessenek ezzel a lehetőséggel” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A kölcsön több szempontból is kedvező, hiszen nulla százalékos kamattal lehet felvenni, nem kell hozzá önerő, a törlesztést pedig csak 3 év után kell elkezdeni. Egymillió a minimum és tízmillió forint a maximum, amit a vállalkozások igényelhetnek” – ismertette az M1-nek a kölcsön indításának napján a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatója.

„Ugye itt mi elsősorban mikrovállalkozásokat és a KKV-szektornak a méretben az alját célozzuk ezzel.

 

Több tízezer cégről van így is szó, akik nehezen jutnak máshonnan finanszírozásához és nekik a túléléshez is fontos lehet ez a gyors likviditási segítség és az újra indításhoz is”

– közölte Kisgergely Kornél.

„A gyorskölcsönt csak azok a vállalkozások igényelhetik, amelyek már 2019 január elsején is eredményesen működtek, hitelképesek voltak, és időközben sem indult ellenük csődeljárás, felszámolás vagy végelszámolás. Minden cég, legyen az mikro, kis, vagy közepes, csak annyi hitelt kérhet, amennyi árbevételt 2019-ben elért. A Magyar Fejlesztési bank által folyósított pénzt nagyon sok mindenre fel lehet használni, így például bér-, járulék-, rezsi-, és működési költségek fedezésére, valamint az újra nyitáskor szükséges készletek finanszírozására” – jelentette ki az M1 riportere.

Az MFB folyamatosan figyeli a vállalkozások igényeit, hogy minél többeknek segítsen. Így vizsgálják például annak lehetőségét, hogy a 2019-ben alapított vállalkozások is kérhetnek-e hitelt.

hirado.hu