Az utak és hidak építése is a turizmust segíti

Összesen 15 templom újult meg a közelmúltban határon innen és túl egy közös román-magyar uniós projektnek köszönhetően. A megyei közgyűlés a szomszédos romániai Szatmárral közösen valósította meg a műemlékvédelmi és turisztikai beruházást. A két megye ezt követően további közös pályázatot adott be, hogy folytatni tudják a turizmusélénkítő együttműködést.

A megyeházán csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be, uniós forrásokból turisztikai előtanulmányt készített Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, a romániai Szatmár Megye Regionális Területfejlesztési Igazgatósága, kiegészülve a Kárpátaljai Vállalkozók Szövetségével. A projekt összértéke 300 ezer euró volt, és azt készíti elő, hogyan lehet a térség idegenforgalmát élénkíteni.

– Megismerkedtünk a határon túli partnerekkel, és megvalósítottunk eszközfejlesztéseket is. Létrejött egy olyan informatikai fejlesztés, amire tudunk építeni a jövőbeli projektek szempontjából. Ez egy tágabb stratégiába illeszkedik be. A megye operatív programjában is vannak különböző idegenforgalmi intézkedések. Egészen pontosan 3,5 milliárd forint turisztikai attrakciók fejlesztésére. Ehhez illeszkedik a határon túli területek turisztikai fejlesztése – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

[REKLAM]

A projektzárón részt vett a Miniszterelnökség nemzetközi államtitkára is. Perényi Zsigmond arról beszélt, a megye a következő 6 évben a korábbiaknál 50 millióval több, összesen 400 millió eurót használhat fel határon átívelő projektek megvalósításához. Hozzáfűzte, a kormány, meggyőzve Brüsszelt, elérte azt, hogy ennek a pénznek a felét a határ menti infrastruktúra fejlesztésére lehessen elkölteni.

– 200 millió eurót lehet felhasználni út-, híd-, illetve kerékpárút-építésre és ezáltal természetesen a turisztikai attrakciókat is könnyebben lehet elérni és ezáltal a turisztikát is jobban lehet majd fejleszteni – hangsúlyozta Perényi Zsigmond, nemzetközi helyettes államtitkár.

Perényi kiemelte, a kormány azt szeretné, hogy a határ közelében élők mobilitása megoldott legyen. A megyeházán az is kiderült, hogy a román-magyar templomfelújítási projekt előreláthatólag Kárpátalján fog folytatódni. Ennek a tervei ugyanis már elkészültek.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)