Az ünnep harmadik gyertyája

A Magyar Televízió is beszámolt arról, hogyan lobbant lángra a harmadik, azaz az öröm gyertyája Nyíregyházán, a Kossuth téren.

Ezt követően Gáspár Laci adott koncertet a főtéren megjelenteknek. Nyíregyházán ugyanis hagyomány, hogy az adventi időszakban szórakoztató és kulturális eseménnyel várják az ünnepre készülőket négy héten keresztül.

 

Programok az adventi időszakban

 

Programok minden vasárnap, kedden és csütörtökön fogadják az érdeklődőket, közben pedig állandó, a karácsonyra készülő eseményeken kapcsolódhatnak ki a városlakók.

A vasárnapi gyertyagyújtáson adakozhattak is a segítő szándékúak, hiszen végéhez érkezett az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű országos akció. A Karitász nyitórendezvénye Pécsett volt, a záróprogramra pedig Nyíregyházán került sor. A segítő rendezvény 1998-ban, Franciaországból indult el, mára 15 ország vesz benne részt minden évben. Magyarország nyolc évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez.

További képekért kattintson a fotóra!

Az akció célja az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Nyíregyházán szentmisével zárták a rendezvényt. Egy perselybe dobhatták az adakozók felajánlásaikat. Ezért egy -egy égő gyertyát kaptak, amely az emberi szívekben gyúlt szeretetet szimbolizálja, A felajánlott pénzből az egyházmegye közel tízezer rászorulóját támogatják.

 

Szükség van a segítségre

 

Mészáros László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye igazgatója elmondta, azt mondta az Úrjézus, hogy nem csak kenyérrel él az ember. Hozzátette, természetesen látják azt, hogy szükség van kenyérre, szükség van melegre, fára, ruhára, cipőre. Mészáros László kifejtette, Jézus parancsa és tanítása szerint tesznek mindent, hiszen ő mondta, az éhezőknek enni adni, a betegeket látogatni, a ruhátlanokat fölruházni kell.

A felajánlók a szentmise mellett helyi énekkarok előadását is meghallgathatták a Magyaros Nagyasszonya Társszékesegyházban.

 

Karácsony előtt még lehet segíteni

 

Aki karácsony előtt jótékonykodni szeretne, még megteheti, hiszen a karácsonyi forgatagban Nyíregyháza Önkormányzata karácsonyi hangulatú és Nyíregyháza emblémával ellátott bögréket kínál. Az ezekből befolyt összeget jótékony célra fordítják. Ünnepi program legközelebb december 13-án, kedden fogadja a városlakókat Kossuth téren, akkor a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei lepik meg előadásukkal a megjelenteket.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)