Az új kulturális negyed igazi nagyvárosi, polgári hangulatot idéz
Az új kulturális negyed igazi nagyvárosi, polgári hangulatot idéz

Most egy pillanatra képzelje el, ahogy egy langyos nyáresti előadás után, halk zongoraszó árnyékában, jégharmatos pohárral a kezében, igazi gasztronómiai különlegességekkel találkozik. Nyissa ki a szemét, mert ez nem álom! Az új Kulturális Negyed igazi nagyvárosi, polgári hangulatot idéz. Ennek kapcsán a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával, Kirják Róberttel beszélgettünk.

– Júliustól vendégprodukciókat láthat a közönség a szabadtérin. Kikkel és milyen előadásokkal találkozhatunk?

– Érkezik Olt Tamás rendezésében a Furcsa pár, majd A Pál utcai fiúkat láthatja a közönség. Július végéhez közeledve többek között Verebes Lindával és Nagy Sándorral jön a Pletykafészek. Végül a hónap megkoronázásaként a Tallós Rita-rendezte Anyatigrisek, Király Linda, Danics Dóra, Veres Mónika (Nika) közreműködésével.

– Miért tartja fontosnak, hogy legyenek vendégelőadások?

– Egyrészt, mert a társulatnak pihennie kell. Ez a másfél hónap, amiben bepótoltuk az elmaradt előadásokat, nagyon intenzív volt. A pandémia alatt is megállás nélkül próbáltak és online tartalmakat gyártottak. Másrészt, Nyíregyháza már megszokhatta, hogy a nyári hónapokban vendégelőadásokkal, vendégszínészekkel találkozhat. Ez színesebbé teszi a kínálatot.

– Nyíregyháza egyetlen színháza lévén ki kell elégíteniük minden műfajigényt. Ez igaz a Rózsakertre is, vagy itt a vidámságé a főszerep?

– Egy szabadtéri színpad közel 1000 nézővel csak bizonyos típusú előadásokat tesz élvezhetővé. Itt egy prózai vagy drámai előadás nem élne meg, ezért elsősorban a zenés előadásokban, esetleg vígjátékokban gondolkodunk. Más műfaj nem adná azt a hatást, mint egy kőszínház intimebb környezete.

– A Szindbáddal ismét bővült a színház által üzemeltetett helyek száma. Egy interjúban azt mondta, mindig a koncepciót a legnehezebb kitalálni. Passzoljon is a színház profiljába, de újdonság is legyen. Itt milyen előadásokkal készülnek? Miben lesz más, mint például a Bencs Villa?

– Itt talán egy kicsit „színházibb” körülményeket tudunk teremteni, mint a Bencs Villában. Inkább kamara­előadások irányába szeretnénk menni. A pódiumszínpad-avató előadásunk egy nagy sikerű, élőzenekaros est: az Edith és Marlene, a Kossuth- és Jászai-díjas Nagy-Kálózy Eszter és Botos Éva főszereplésével. Havonta egyszer vagy kétszer ilyen típusú előadásokat tervezünk. A nyári hónapokban a pódiumszínpadon, ahogy egy kicsit rosszabbra fordul az idő, a benti rendezvényteremben.

– A társulat tagjainak esetleg várható önálló estje?

– A saját színészeink is megkapják a lehetőséget. Mindenképp szeretnénk, hogy folyamatos fellépők legyenek és zenei műfajokban is megmutatkozzanak. Például az Orpheum Madams-szel már van egy fix időpontunk július végére.

– Emlékszem, amikor a szabadtéri épült, próbálgatta a nézőtér székeit, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb a közönségnek. Most is mindent letesztelt?

– Amennyire lehetett, itt is próbáltam megvizsgálni minden apró részletet, hogy a későbbiekben a használhatóság és a praktikusság szempontjából is működjön. Elmentem Kisvárdára is megnézni a VR szemüvegeket, hogy lássam, milyen élményt kaphat majd a néző.

– Ha nyári este, egy üdítõ előadás után még nem akarok hazasietni és átsétálok a Rózsakertből a Szindbádba, van lehetőségem még kiülni a teraszra? Nyitva találom még az éttermet?

– Igen, konyhával is várják a látogatókat, tehát akár egy színházi előadás után is tudnak vacsorázni.

– Akkor egy egész napot el lehet tölteni a színház bűvkörében.

- Így van! Az új Kulturális Negyed erre is kiválóan alkalmas.

 

(Szerző: Molnár-Körtvélyfáy Zsófia)