Az ügyészség indítványt tesz a román embercsempész letartóztatására
Fotó: Illusztráció

A Nyírbátori Járási Ügyészség indítványozza annak a 29 éves román férfinek a letartóztatását, aki Szerbiából Magyarországra csempészett magukat szír állampolgároknak valló migráns személyeket akart Nyugat-Európába juttatni.

A román férfi és ezidáig be nem azonosított társai egy árufuvarozó kisbusszal és az azt felvezető személygépkocsival január 05-én az ártándi közúti határátkelőhelyen érkeztek Magyarországra azért, hogy Szerbiából, embercsempészek segítségével Magyarországra juttatott migráns személyeket - anyagi haszonért - nyugat-európai országokba juttassanak. Az elfogott gyanúsított a gépjárműve rakterébe 16 - magukat szír állampolgárnak valló - személyt vett fel, és velük az M3-as autópálya irányába indult. Nyírmihálydi községben azonban január 06-án 0 óra 10 perckor a rendőrség a gyanúsítottat és utasait elfogta.

A gyanúsított terhére rótt embercsempészés minősített esete kiemelkedő tárgyi súlyú, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, valamint a román férfi hazánkban lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, ezért megalapozottan lehet attól tartani, hogy a szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, a hatóság elől megszökne, elrejtőzne, ezért az ügyészség indítványozza a férfi letartóztatását.

Az ügyészség indítványáról a Nyírbátori Járásbíróság a mai napon dönt.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség