Az őszi ülésszakról

Dr. Simon Miklós arról beszélt, hogy a kormánynak egy Európába irányuló migránshullámmal is meg kellett küzdenie, de a kerítésépítéssel, valamint a rendvédelmi intézkedésekkel sikerült megvédeni Magyarországot. A képviselő kiemelte a folyamatosan bővülő foglalkoztatást, hiszen ma 550 ezerrel több ember dolgozik, mint öt évvel ezelőtt. Dr. Vinnai Győző az országgyűlés a családokat erősítő parlamenti döntésekről beszélt.

A családi adókedvezményt a jövő évtől a kétgyermekes családok is megkapják, és bővülnek a GYED-extra kedvezményei is. A kormánynak idén azt is sikerült elérnie, hogy már 384 ezer gyerek ingyen étkezhet az óvodákban és az iskolákban, és 800 ezren ingyen kapják a tankönyveket. Az otthonteremtéssel kapcsolatban kiemelte, jövőre a lakásépítés ÁFÁ-ja 27-ről 5 százalékra csökken, de a három gyermeket vállalók 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Dr. Vinnai Győző hangsúlyozta, az unió új támogatási ciklusában terület és településfejlesztésre Szabolcs-Szatmár-Bereg 90 milliárd forintot fordíthat, de a megyeszékhely külön kerettel is rendelkezik.

– Nyíregyházának egy külön TOP-os forrása van, mintegy 25 milliárd forint, tehát összesen 115 milliárd forinttal gazdálkodhat a megye és a megyeszékhely. Emellett a Modern Városok Program keretében Nyíregyháza további fejlesztésekről állapodott meg a kormánnyal, ebben a számítások szerint további 100 milliárd forintról beszélhetünk – mondta dr. Vinnai Győző.