Az őszi gombaszezon veszélyei

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák. Az elmúlt napokban több megbetegedés történt országszerte. A gyűrűs tuskógomba, a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba és a kucsmagombák ehetők, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenőrnek kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek. Éppen ezért a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

 

NÉHÁNY JÓTANÁCS

 

Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el! 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel! A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja. Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

Sz. T.