„Az összetartozás napja is a görögkatolikus farsangi bál!” – Több mint kétezren érkeztek
Fotó: Tóth Nóra

Több mint kétezren vettek részt a Görögkatolikus Metropólia bálján szombaton. A hagyományos farsangi mulatságot a '90-es évek óta rendezik meg a görögkatolikusok. Az egyházi vezetők szerint ez az összetartozás napja is, amikor minden évben találkozhatnak egymással és barátaikkal.

Rendhagyó módon nem nyitótánccal, hanem bravúros kerekezéssel kezdődött el a Görögkatolikus Metropólia farsangi bálja Nyíregyházán.  A kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskola tanulói dr. Vasasné Lengyel Lívia edzővel együtt mutattak be lélegzetelállító kunsztokat.

Persze a nyitótánc sem maradhatott el. Idén a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium végzősei keringőztek a Continental Aréna küzdőterén. A görögkatolikusok farsangi bálja, amolyan batyus bál. A résztvevők finomságokat hoznak és a különböző egyházközségekből érkező asztaltársaságok megkínálják egymást, így ismerkednek meg.

Nagyon jó közösségépítő a hitéletben, lehet találkozni régi ismerősökkel. Felfedezni régi főiskolai csoporttársakat, hogy itt találkoztunk tizenévek után újra. Látjuk egymás családjait, hogyan alakult az életünk, meg lehet ilyesmit beszélni. Lehet nem futnánk össze soha az életben, ha nem itt találkozunk.

– fogalmazott Fedor-Kasza Nikoletta.

„A mai ünnepségünk imádsággal kell, hogy kezdődjön..."

A Görögkatolikus Metropólia három hierarchája Kocsis Fülöp érsek-metropolita, valamint Szocska Ábel püspök és Orosz Atanáz püspök is részt vett a farsangi bálon. A megjelenteke, házigazdaként Szocska Ábel köszöntötte. A fő egyházmegye érsek-metropolitája úgy fogalmazott, ahogy a zarándokhely Máriapócsra is a szűzanya, úgy egy-egy ilyen bálba is az ő segítségével gyűlnek össze az emberek.

Nem áll nagyon távol egymástól ez a kettő. Az, hogy találkozunk és egymásra rátalálunk, hogy a másik is görögkatolikus, annak is van egy kis sajátos, görögkatolikus íze; a tekintetében, a gondolkodásában a lelkületében. És ezek itt találkoznak, ez  pedig nagyon jó és megerősítő.

– emelte ki Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Az összetartozás napja

Szabó Tamás püspöki helynök hozzáfűzte, a '90-es évek óta szerveznek bált Nyíregyházán a görögkatolikusok, amire idén több 2000-en jöttek el. Szerinte ez az összetartozás napja is.

Számunkra ez az összetartozás napja is, hiszen görögkatolikusok az ország minden részében vannak és ez az a pont, találkozási pont, amikor önfeledten tudunk egymásnak örülni. Tudunk beszélgetni, újra találkozunk egymással és éppen ezért mindannyiunk számára egy megerősítő tényező, hogy jó görögkatolikusnak lenni, jól lehet ünnepelni, Isten gyermekeként ünnepelni a lét teljességét.

– hangsúlyozta Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke. 

A farsangi bál hajnalig tartott.

Kapcsolódó galéria

Farsangi bál (Fotók: Tóth Nóra)