Az őshazától Szabolcsig: honfoglaló nap a Kállay-házban

Íjászat, jurtabemutató, hagyományőrző kézműves foglalkozások, honfoglaló játék, foglalkoztató füzet és felfedező játék is kapcsolódik a Kállay Gyűjtemény szombati honfoglaló tavaszköszöntő napjához. Az intézmény időszaki kiállítása a tarsolylemezekkel, illetve a Geszterédi Aranyszablya újrarekonstruált bemutatója ad alapot a programhoz.

Március 2-án, vélhetően szép időben kínálja tavasznyitó programját a Kállay Gyűjtemény. Az Őshazától Szabolcsig című honfoglaló családi nap nemcsak az aktuális időszaki kiállításokra épít, hanem a Kállay-ház valamennyi kincsét megmutatja a látogatóknak. Milyen reményekkel indítja a szezont Nyíregyháza kulturális ügyekkel foglalkozó alpolgármestere?

„Azzal a reménnyel, hogy nagyon sokan eljönnek, és megnézik azt a családbarát rendezvényt, amit ide terveztek, amely alapvetően a honfoglalás kori hagyományainkra épül, hiszen van itt egy olyan kiállítás, mely a Geszterédi Aranyszablyát és tarsolylemezeket mutat be, és az arra felépülő, igen jelentős hagyományt próbálja meg átadni az érdeklődőknek. És azt is remélem, hogy ez az év sikeres lesz, legalább annyira, mint a tavalyi, és azok a rendezvények, kiállítások, amelyeket terveznek, minél magasabb színvonalon valósulnak meg. És az is lényeges, hogy minél többen látogassák meg”

– mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Kállay-ház szombati honfoglaló napjának kísérőrendezvényei is tartalmas napot kínálnak a látogatóknak 10–18 óráig. Gyerekek és felnőttek, kicsik és nagyok egyaránt gazdagodhatnak tudással és élményekkel.

„Ezen a programon részt vesz többek között Koszta Zoltán bőrműves, aki kicsiket és nagyokat a tarsolylemez-készítés rejtelmeibe avat be. Itt lesz Strohmayer Ádám, aki cizellőrként, ötvösként dolgozik a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ő készítette ennek a szablyának a rekonstrukcióját. Két alkalommal is fog előadást tartani, illetve az ötvösmunkába lehet belekóstolni. Mellette a Kállay Gyűjtemény munkatársai is készültek múzeumpedagógiai foglalkozással. Hajfonat korong és ékszer készítés lesz a honfoglalás korából. Itt lesz az Árpád vezér Íjász Egyesület, akik az udvaron három pályát jelöltek ki, és egy gyönyörű jurtát is felállítanak. Korabeli öltözetben lesznek a hagyományőrzők. Ki lehet próbálni, beöltözni régi honfoglaló öltözetbe, fotót készíthetnek, sőt a szablyavívók is bemutatót fognak tartanai a Kállay udvarán”

– fogalmazott Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője. 

Említésre méltó a gyűjtemény legújabb kiadványa, a múzeumpedagógiai füzet, mely alapvetően iskolás gyerekeknek készült, de tanácsos hozzá felnőtt segítsége. Nem mellesleg adatot szolgáltat a Kállay Gyűjtemény valamennyi állandó és időszaki kiállítása. Ehhez nyújt segédeszközöket az ún. felfedező hátizsák, szintén a Kállay Gyűjtemény újdonsága.

„Elsősorban egy foglalkoztató füzet, amit azért alkottunk meg, hogy a hozzánk látogató gyerekek, a 10–12 éves korosztály, de akár a kisebbek is, akik családdal érkeznek, jól érezzék magukat. Egy játékos felfedező túrán vehetnek részt. A hátizsák többi része olyan eszköz, melynek segítségével a füzetet kitölthetik. Úgy menjenek el tőlünk, hogy ide érdemes visszajönni, kalandozásban vettek részt. Ez a hátizsák bérelhető. A foglalkoztató füzetet és a hozzá kapcsolódó jegyzetfüzetet megtarthatják, hazavihetik, akár otthon is befejezhetik, a hátizsákot pedig a program végén leadják”

– tájékoztatott Dajka Ágota múzeumpedagógus.

A foglalkoztató füzet után és a 30 éves gyűjtemény ismeretterjesztő sorozata mellett hamarosan megjelenik a Kállay füzetek első darabja, melyet az augusztusi Kállay család Világtalálkozóján már kezében tarthat az érdeklődő.