Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tájékoztatása az Ukrajnából érkező kérelmezőkkel kapcsolatosan
Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tájékoztatása

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta 2022. március 5. reggel 6:00 órai adatok alapján 959 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

A Magyarország területére belépők amennyiben rendelkeznek a jogszerű tartózkodás feltételeivel (pl. bármely Magyarországi tartózkodásra jogosító tartózkodási engedéllyel vagy biometrikus útlevéllel) úgy szabadon beutazhatnak és tartózkodhatnak Magyarország területén. Ebben az esetben a külföldinek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz csak kérelem esetén kell fordulnia. Amennyiben menedékeskénti elismerés iránti kérelmet kíván benyújtani, arra személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy a Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben.

Abban az esetben, ha a belépő személy nem rendelkezik a jogszerű tartózkodás feltételeivel, úgy a határmenti gyűjtőpontokon vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ügyfélszolgálati irodáin idegenrendészeti eljárás keretében kaphat ideiglenes tartózkodási igazolást.