Az ország egyik legmodernebb nővérszállója épülhet fel Nyíregyházán!

Három éve lakik a Jósa András Oktatókórház nővérszállójában Tóth Szilva. Jónak tartja, hogy a munkahelyéhez közel, kedvező áron bérelhet lakást. Azonban nem bánná, ha korszerűsítenék a szálláshelyet. Szerinte ezzel jobban meg is lehetne tartani a nővéreket.

Sokkal több nővér maradna itt, mivel hogy közel van a munkahelyünkhöz, kényelmes is. Ha korszerűsítenék, még több nővért lehetne idecsalogatni – tette hozzá a Neurológiai Osztályon dolgozó Tóth Szilvia.

 

Kívül már megújult

A nővérszálló épülete ugyan belül egyelőre még nem, de kívülről már megújult. Egy KEOP pályázat segítségével új nyílászárókat kapott és le is szigetelték. A szállón most hatvanöt nővér lakik, de sokkal többen szeretnének bekerülni, még akkor is, ha nem túl modern.

Igény az van rá, de azért ha lenne külön a szobán belül egy kis mosdó, a WC belül lenne, annak még jobban tudnának örülni... - fogalmazott Jurkinya Józsefné, a szálló gondnoka.

 

Kásler: javítjuk az egészségügyi dolgozók lakhatási körülményeit

A kórházi nővérek lakhatási körülményei egy kormánydöntésnek köszönhetően javulhatnak Nyíregyházán. Az egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy az ország 13 megyéjében 8,5 milliárd forintból épülnek és újulnak meg nővérszállók. Az is kiderült, hogy Nyíregyházán, Kaposvár, Kecskemét és Szombathely mellett vadonatúj jöhet létre.

Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, hiszen a nővéreinknek a mindennapi munkájához hozzátartozik az, hogy kulturált körülmények között tudjanak lakni. Ez egy átmeneti idő, addig amíg esetleg férjhez nem mennek, családot nem alapítanak és kiköltöznek a nővérszállóból. Nekünk ez egy átmenti jellegű lakhatás lesz mindig, ahol az újabb belépő dolgozóknak is tudunk biztosítani szálláshelyet – emelte ki dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 

Modern minigarzonok várják majd a nővéreket

A jelenlegi információk szerint az új, modern nővérszálló a régi infektológia helyén épül meg. Ezt a régi teljesen leamortizálódott létesítményt lebontják és helyébe egy 1+2 szintes szálló jön létre, úgy hogy a régi szálló is megmarad. A tervek szerint összesen 2000 négyzetméter hasznos alapterületen, 61 szobás 1, 2 vagy 3 személyes minigarzonokat alakítanak majd ki az újban. Itt 118 nővér lakhat majd.

Z. Pintye Zsolt

 (Fotó: Az új nővérszálló látványterve)