Az Orfeo adott koncertet Nyíregyházán

Johann Sebastian Bach és Antonio Vivaldi művei csendültek fel a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. A Filharmónia Magyarország meghívására az Orfeo Zenekar adott koncertet Nyíregyházán.

KORABELI HANGSZEREKEN CSENDÜLTEK FEL A ZENEMŰVEK

Az 1991-ben alapított együttes Magyarországon a régi zenei kompozíciók legkiválóbb autentikus megszólaltatója.
– Általában korabeli hangszereken játszunk – mondta Vashegyi György karmester, zenekarvezető. –Minden kornak a zenéjét igyekszünk olyan hangszereken játszani – ezek általában másolatok –, amilyenekre a zeneszerző komponálta. Hiszünk abban, hogy ezeken a hangszereken közelebb lehet jutni a zeneszerzőhöz és a műhöz.

ANGOL HEGEDŰMŰVÉSZ VOLT AZ EST SZÓLISTÁJA

Az Orfeo Zenekar hangversenyén Kertész Ildikó fuvolán játszott, az est angol szólistája pedig a 17-18. század zenei specialistája, Simon Standage, angol hegedűművész volt, aki az elmúlt években számos híres régizene együttes koncertmestere. Külön érdekesség, hogy Vivaldi A négy évszak-sorozatának az ő szólójával készült lemezfelvételét Grammy-díjra jelölték.
– Érdekes egymás mellett látni Bachot és Vivaldit – mondta Simon Standage. – Bach zenéje egy stílus betetőzése, ő fiatalkorában nagyon sok mindent tanult Vivalditól, másolta, vagy akár át is írta a műveit. Vivaldi zenéje elsősorban a szórakoztatásról szól, és arról, hogy a természet szépségét megmutassa. Érdekes látni, hogy mit ért Bach és mit Vivaldi egy concerto alatt, ebben a műsorban erre kiváló lehetőség adódik.
Az Orfeo Zenekar hangversenyén Bach A-moll hegedűversenyét, II. h-moll szvitjét és Vivaldi A négy évszak című művét hallhatta a nagyközönség.

F. A.