Az LMP kezdettől fogva kiállt a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése mellett

A Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók érdekében indított európai polgári kezdeményezés ügyéről tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán az LMP.

Dr. Keresztes László Lóránt elmondta: – Ez egy olyan ügy, ami valódi nemzeti összefogást teremtett, a nemzeti összetartozás évében. Önmagában óriási siker, hogy a májusi határidőig több, mint 1 millióan támogatták az ügyet. A kezdeményezés akkor lesz jogilag is sikeres, ha összességében 7 uniós tagállamban sikerül megszerezni az előírt számú aláírást, november 7-ig – fogalmazott. Az LMP országgyűlés frakcióvezetője a városokhoz és vezetőihez fordulva kéri őket, hogy az uniós országokban fekvő testvérvárosaikat és partnervárosaikat vonják be a közös munkába. Még Magyarországon is össze kell gyűjteni sok ezer aláírást, az irdala.hu oldalon támogatható a polgári kezdeményezés. Dr. Szoboszlay György Csaba, helyi politikus, az LMP Etikai Bizottságának tagja hozzátette, számukra az Európai Unió nem Brüsszelt, hanem mindenekelőtt az autonóm nemzetiségi régiók Európáját jelenti.

– A rövid távú cél, hogy Európa különböző nemzeti, nyelvi, vallási régiói közvetlenül részesülhessenek az ún. strukturális alapok jelentette forrásokból és ne az anyaországok kegyén múljon ezeknek a régióknak a fejlődése. Az LMP kezdettől fogva kiállt a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése mellett, hiszen valljuk, hogy az Európai Unió a sokszínűségre, az eltérő kultúrák egymás mellettiségére kell, hogy épüljön, s ennek egyik eszköze lehet a regionális támogatások elosztásának igazságosabbá tétele – fogalmazott Szoboszlay György.