Az időseket ünnepelte az önkormányzat - Fontos a nyugdíjas korosztály
Az időseket ünnepelte az önkormányzat - Fontos a nyugdíjas korosztály

A szépkorúakat ünnepeltük kedden. Az ENSZ jelölte ki október elsejét az Idősek Világnapjának, melyen régi hagyomány, hogy az önkormányzat kulturális műsorral kedveskedik a nyugdíjas korosztálynak. Az egészségügyi szűréseket, az elmúlt egy évet összefoglaló kisfilmet és a polgármesteri köszöntőt követően a Liszt-díjas, Érdemes Művész, Pitti Katalin lépett a Continental Aréna színpadára az ünnepi operettgála keretében.

 

„Szintén a nyugdíjas korosztály komfortját növeli, hogy elkészült a Vécsey utcai Idősek Klubja felújítása, Nyírszőlősön is korszerűsítették az épületet, az Őz utcán pedig már épül a Szociális Nappali Ellátó Intézmény.” Ez csak egy idézete annak a tízperces kisfilmnek, melyet a Nyíregyházi Televízió – mint minden évben – idén is elkészített a két világnap között eltelt esztendő fontosabb történéseit összefoglalva.

Fontos a nyugdíjas korosztály

Természetesen a teljesség igénye nélkül, amire köszöntőjében dr. Kovács Ferenc is utalt. A polgármester az elmúlt időszak fejlesztéseit sorolva azt mondta, azok mind a közösségépítést szolgálták, hiszen egész Nyíregyházát egy nagy családnak tekinti, melynek több generációja van, köztük kiemelten fontosak a nagyszülők. – Az Idősügyi Tanács mellett a nyugdíjas-egyesületek, -klubok, a nyugdíjas városi szövetség is partnerünk és az önkormányzattal, az intézményrendszerrel folyamatosan kapcsolatban állnak. Azért fontos ez, mert mi Önöktől, a nyugdíjasoktól szeretnénk információt kapni arról – és kapunk is nagyon sok javaslatot –, hogy miben tudunk segíteni. Hogyan tudjuk azt a programunkat mindenki számára elérhető módon és a mindennapokban is érezhetően megvalósítani, amelyben az időseknek egy méltóságteljesebb, egészségesebb életet biztosítanánk – fogalmazott a polgármester.

Van igény az Idősügyi Tanácsra

A városvezető nemcsak fővédnökként az Idősek Világnapján, hanem gyakran van jelen a szépkorúak egyéb eseményein is, s az általa 2012-ben életre hívott Idősügyi Tanácsnak elnöke. Annak a szervezetnek, mely az idős generáció kéréseit, véleményét, javaslatait közvetíti az önkormányzat felé, s melynek tagjai, ezáltal a nyíregyházi nyugdíjasok első kézből kapnak tájékoztatást az időseket érintő kérdésekről a városházi szakemberektől. A titkár, Fintor Károlyné szerint jók a munkájukról a visszajelzések, gyakran megállítják őket. – Rájöttünk, nagyon fontos az időseknek, hogy van egy ilyen képviseletük. Sokan megállítanak az utcán, eljönnek a fogadóórára, s elmondják, hogy ezt vagy azt kellene csinálni. Van arra igény, hogy mi működjünk. Úton-útfélen köszönetet mondanak az idős emberek, így nyilván jó, hogy van ez a szervezet.

Főszerepben Pitti Katalin

A várossal való együttműködés egyik szép példája a „Meséld el nekem! Élettörténetek Nyíregyházán” című pályázat, melynek következő kötete a napokban jelenik meg, október 10-én pedig a hagyományos művészeti gálájukon, a Ki mit tud?-on mutatják be produkcióikat sok esetben országosan is elismert nyíregyházi nyugdíjasok. Egy világhírű operaénekes pedig nekik kedveskedett az október elsejei rendezvényen: a desszert elfogyasztása és az önkormányzat apró figyelmességének átvétele előtt békéscsabai művészek és táncosok társaságában a Liszt-díjas, Érdemes Művész, Pitti Katalin volt a főszereplője az operettgálának, nagy sikert aratva. (A szépkorúak ünnepére készült, világnaptól világnapig tartó időszakot bemutató kisfilm most is megtekinthető a  nyiregyhaza.hu  oldalon, a Városinfó menüpont alatt, az Időskorúaknak rovatban.)