Az idén is VIDOR-og Nyíregyháza
14. alkalommal ad otthont Nyíregyháza augusztus 28. és szeptember 5. között a VIdámság és Derû ORszágos seregszemléjének. Magyarország egyik legnagyobb összmûvészeti rendezvénye 9 napján 60 helyszínen 400 programot kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak.

 Augusztus 28-án, pénteken veszi kezdetét az év legvidámabb hete, a 14. VIDOR Fesztivál Nyíregyházán. Az eseményen rangos színházi versengés folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évadban bemutatott legjobb új vígjátékaikat. Az öttagú zsûri elnöke idén is Makk Károly filmrendezõ lesz. Az egész várost megmozgató kulturális esemény Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol hazai és külföldi sztárokkal találkozhat a közönség. Idén Maliról, Kolumbiából és Kínából is érkeznek zenészek a fesztiválra. Nyíregyháza fõtere a VIDOR Fesztivál idejére az ország legnagyobb szabadtéri mozijává alakul: esténként, a könnyûzenei koncertek után több ezren szórakozhatnak ingyenesen a legújabb magyar vígjátékokon. Filmvetítések nem csupán a Kossuth téren lesznek, hanem egy kereskedelmi mozi is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba.

NYÍREGYHÁZA (EBBEN IS) TÖBBET AD

A VIDOR Fesztivál eseményeire az ország több pontjából és határainkon túlról is érkeznek látogatók.
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta, a programok 90 százaléka ingyenes, ami az ország más városaiban nem jellemzõ. A város vezetõje hozzátette, a VIDOR Fesztivált a nyíregyháziak és a megyebeliek már jól ismerik, de egyre jobban kedvelik a hozzánk érkezõ turisták is. Sokan erre az idõpontra idõzítik a nyíregyházi látogatásukat.
Idén – a tavalyi 70 millió forinthoz képest – 5 millió forinttal több jut az események lebonyolítására. A szponzorok és a fõtámogató, az MVM Paksi Atomerõmû mellett Nyíregyháza is mecénása a kulturális rendezvénynek. A hagyományokra épülõ VIDOR Fesztivál 14 éve számít Magyarország egyik legrangosabb kulturális versenyének.

KULTÚRA MINDENKINEK

Dr. Tasnádi Csaba, a VIDOR Fesztivál megálmodója azt mondta az esemény sajtótájékoztatóján, a legfontosabb hagyomány az, hogy ez a fesztivál az évek alatt a klasszikus, görög értelemben vett összmûvészeti népünnepéllyé vált. Kifejtette, odafigyelnek arra, hogy a kultúra eljusson mindenkihez korra, nemre társadalmi állásra, egészségügyi állapotra vagy élethelyzetre való tekintet nélkül.

HAGYOMÁNY ÉS MEGÚJULÁS

Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a 14. VIDOR Fesztivál számos újdonságot is tartogat. Három olyan elem van, amely eddig még nem szerepelt a programban. Részt vesznek az egy héten át tartó mûvészeti eseményen a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem hallgatói, valamint a Képzõmûvészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervezõ növendékei. A végzõs egyetemisták egy kiállítás keretein belül mutathatják meg fiatalos lendületüket és találkozhatnak a magyarországi színházak képviselõivel. A VIDOR Fesztivál így, a szórakoztatás mellett újfajta mûvészi kapcsolatokat is generálhat. S lesz egy olyan elem is, amely egy kicsit zene, egy kicsit színház, egy kicsit tánc és egy kicsit koncert is. Ez pedig az „Újcirkusz”, a ReCirquel Társulat elõadása. Az igazgató hozzátette, produkciójuk nagyon érdekes, egy új mûfaj, amely egyszerre minden érzékszervre hat.

ÚJ PRODUKCIÓK SZÍNESÍTI A KÍNÁLATOT

A fesztiválon, a koncerteken, a színházi és a filmszínházi elõadásokon kívül utcazenei, bábszínházi és képzõmûvészeti programok is fogadják az érdeklõdõket. Tárlatok várják a mûvészetkedvelõket a Jósa András Múzeumban, a Váci Mihály Kulturális Központban, a Móricz Zsigmond Színházban, a könyvtárban és a Pál Gyula Teremben. A 14. VIDOR Fesztivál térítéses elõadásaira a jegyértékesítés augusztus 12-én megkezdõdött a Móricz Zsigmond Színház Szervezõ- és Jegyirodájában, a Bethlen Gábor utca 14. szám alatt, az online vásárlásra pedig szintén augusztus 12-étõl van lehetõség.

A részletes programot kísérjék figyelemmel a nyiregyhaza.hu, a vidor.eu oldalakon, illetve a Nyíregyházi Naplóban és a Nyíregyházi Televízióban.