Az idei év szónokversenyének győztese, Király Balázs
A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős diákja, Király Balázs lett az idei év Kölcsey Ferenc Szónokversenyének első helyezettje.

A szorgalmas diák tehetsége már általános iskolai tanulmányai során megmutatkozott – versmondásban és színjátszásban is kipróbálta magát. A mostani eredményével együtt az a megtiszteltetés érte, hogy a Magyar Kultúra Napján előadhatta szónoklatát a megyeházán. A 18 éves nyíregyházi fiú elszántan mesélt a versenyre való felkészülésről, továbbtanulási terveiről, és azt is elmondta, szerinte milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó szónok.

– Mi ösztönzött arra, hogy elindulj a Kölcsey Ferenc Szónokversenyen?

– Az igazat megvallva, bennem nincs nagy versenyszellem, de ha ott vagyok a megmérettetés helyszínén, hihetetlenül jól érzem magam. Ezért is mondtam igent, mikor a gimnáziumi magyartanárom megkérdezte, hogy esetleg lenne-e kedvem jelentkezni. Elolvastam a verseny tájékoztatóját és azt gondoltam, miért ne? (nevet) Ezelőtt sosem neveztem még be szónokversenyre, és úgy éreztem, ki kell próbálnom magam ebben is.

 

SOKSZÍNŰ SZÓNOKLAT

 

– Hogyan készültél a versenyre?

– A szónoklat megírása és megtanulása nem volt egyszerű feladat. Könyvtári könyveket vettem ki a korhű szónoklat megírásához. A szöveg memorizálása után a saját osztályom előtt adtam elő beszédemet, akik külső szemlélőként értékeltek. Úgy éreztem, itt most nem azon lesz a hangsúly mit mondok, hanem, hogy hogyan adom elő. Éppen ezért különböző érzelmi szinteket próbáltam előadni, ami alatt azt értem, hogy voltak részek, melyekben tárgyilagos voltam, volt, ahol elgondolkodtató és volt, ahol dühös érzelmeket nyilvánítottam ki. Így próbáltam sokszínűvé tenni a szónoklatomat.

 

NAGY MEGTISZTELTETÉS ÉRTE

 

– Milyen érzés volt a győzelem, és az, hogy ezáltal a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett megyei ünnepségen is elmondhattad beszédedet?

– Felemelő érzés volt a győzelem és az igazat megvallva, meg is lepett, mert nagyon erősnek éreztem a mezőnyt. Azt pedig, hogy másnap a megyeházán is előadhattam a szónoklatomat, tényleg hatalmas megtiszteltetésnek éreztem.

 

MILYEN A JÓ SZÓNOK?

 

– Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó szónok válhasson?

– Erre még én magam is keresem a választ – mondja eltűnödve. – Nagyon sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy igazi szónoknak mondhassam magam és hogy valóban hatást tudjak gyakorolni az emberekre a szavaimmal. Azt már sejtem, a magabiztosság az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy meg tudja valaki győzni a másikat az igazáról. Ami még nagyon fontos, hogy a témának megfelelő érzelmeket mutassunk a közönségnek, és elgondolkodtató kérdéseket vagy kijelentéseket közöljünk feléjük. Ha a hallgatóság szívét eltaláljuk, meg is nyertük őket.

 

A JÖVŐ JOGÁSZA

 

– Vannak-e céljaid, terveid a szónoklással, szeretnél egyetemi tanulmányaid alatt ezzel foglalkozni?

– Igazából ezen még nem gondolkoztam. (nevet) Konkrét elképzelésem már évek óta, hogy jogot fogok tanulni. Szerintem az élet minden terén hasznos lehet, ha ismerjük a törvényeket és a jogainkat. Úgy gondolom, hogy ez a fajta magabiztosság és szónoki képesség, ami bennem van, hasznos lesz számomra ezen a pályán és az élet minden területén.

Farkas Fanni