Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz péntek este

Július utolsó hétvégéjén pénteken este megfelelő idő esetén látványos csillagászat eseményben lehet része azoknak, akik a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni. A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

A Hold és a Mars elhelyezkedése július 27-én kora este a csillagos háttér előtt

A teljes jelenség 6 óra 13 perc 48 másodperc hosszú lesz.

Ez a rekord hosszúságú fogyatkozás több tényező együttes hatásának köszönhető. A legfontosabb ezek közül, hogy a mostani jelenség centrális fogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a Hold a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni. A másik fontos tényező, hogy 27-én a Hold éppen keringési pályája legtávolabbi pontja közelében jár, az az majdnem földtávolban lesz. Ezért ebben az időszakban a keringési sebessége lassabb, ami szintén nagyban hozzájárul a hosszú holdfogyatkozáshoz.

Hazánkból a jelenség kevésbé látványos legeleje csak részben lesz látható. Holdkeltekor már javában tart a félárnyékos fogyatkozás, ám ennek látványát nem érzékeljük, a részleges fázissal kezdődik majd a fő műsorszám, ami a holdkelte (keleti országrészben 20:03, Budapesten 20:15, nyugati országrészben 20:33) körüli időpontra esik.

A 2008. február 21-i teljes holdfogyatkozás menete egy képen. Fotó: Pócsai Sándor

A fogyatkozás fázisainak időpontja (közép-európai idő szerint):

- Részleges fázis kezdete: 20:24

- Teljesség kezdete: 21:30

- Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21

- Teljesség vége: 23:13

- Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22

- Félárnyékos fázis vége: 01:28

A teljesség 1 óra és 43 percen át tart, így bőven lesz időnk gyönyörködni majd a vöröslő holdkorongban, és az alatta ugyancsak vörösen sziporkázó Marsban.

Tiszta idő esetén a teljes jelenséget élőben közvetítik itt: http://www.galileowebcast.hu/live.html

Végezetül következzen egy rövid videó a 2015. szeptember 28-i teljes holdfogyatkozásról:

 

Borítókép: Teljes holdfogyatkozás 2015. szeptember 28-án (Jónás Károly)