Az év utolsó napjaiban is várják a véradókat

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 19-20 ezer rendszeres véradót tartanak számon.A megye egészségügyi intézményei számára hetente 500, havonta 2000 egység vérre van szükség a zökkenőmentes betegellátáshoz. A vérhiány nem jellemző, legfeljebb egy-egy, általában a ritka vércsoportú vértípusból léphet fel hiány, akkor a rendszeres véradókat sms-ben kérik arra, hogy segítsenek.

 

ÉV VÉGÉN CSÖKKENHET A VÉRKÉSZLET

 

Az év során a legtöbb esetben kiegyensúlyozott a véradás, az ünnepek idején, a sok munkaszüneti nap miatt viszont előfordul, hogy kevesebb a rendelkezésre álló vér. A Magyar Vöröskereszt arra kéri a véradókat, hogy, ha tehetik, az év utolsó napjaiban is nyújtsanak segítséget.

– Van egy véralkotó rész, a trombocita, ami csak öt napig adható be – mondta Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. – Ilyenkor, amikor több ünnepnap miatt kiesnek a munkanapok, amelyeken lehetőség nyílik a véradásra, feltétlenül pótolni kell a kórházi gyógyító munkához szükséges vérmennyiséget. Az élet karácsony és szilveszter között sem áll meg: ünnepelünk, örülünk egymásnak, de a kórházakban vannak benn fekvő betegek, és, sajnos történnek balesetek is, vannak komoly, nagy vérigényű műtétek, úgyhogy a vérellátást folyamatosan biztosítani kell a betegek számára.

 

AZ ÉV UTOLSÓ NAPJAIN IS VÁRJÁK A VÉRADÓKAT

 

Nyíregyházán az év utolsó napjain is van lehetőség a véradásra. December 30-án szerdán délelőtt 9 és délután 3 óra között adhatnak vért a segíteni vágyók a Területi Vérellátóban, és még december 31-én csütörtökön is lehet segíteni, az év utolsó napján reggel 8 és 1 óra között várják a véradókat. Amennyiben egy-egy vércsoportból hiány lép fel, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete most is sms-t küld majd azoknak a csoport azonos, rendszeres véradóknak, akik tudnak segíteni a kórházban fekvő betegeken.

F.A.