Az év utolsó közgyűlése

Rövid ünnepi műsorral köszöntötték a közgyűlés tagjait az önkormányzat utolsó ülésén. A Vasvári Pál Gimnázium diákjai a tavaly megkezdett hagyományt folytatták és minden jelenlévőnek dallal és apró ajándékkal kedveskedtek karácsony alkalmából.
Kitüntetést is átadtak az év utolsó közgyűlésén. A Nyíregyháza Városáért Bencs Kálmán-díj emlékérmet Kisari Károly, a Csodavár Korai Fejlesztő Központ létrehozója és a Down Egyesület elnöke vehette át.

A képviselők döntöttek a város 2015-ös, átmeneti gazdálkodási szabályozásáról. Erre azért volt szükség, mert az önkormányzatoknak március közepéig kell elkészítenie a költségvetést, így a rendelet csak addig lesz érvényben.
Elfogadták a közgyűlés következő évi munkatervét is. 2015-ben 11 rendes ülést tartanak, az első közgyűlés január 29-én lesz, júliusban pedig nem üléseznek.

Támogatták, hogy a főiskola pályázzon a Tudás-park elnevezésű rendszerbe, aminek részeként a versenyképességet javíthatják. A rendszerben a pályázatokat csak konzorciumként lehet beadni és a 2014-2020-as fejlesztésekkel kell összhangban lennie.

Elfogadták az Idősügyi Tanács beszámolóját is. A szervezet kéthavonta, összesen hat ülést tartott 2014-ben – ezek során az időseket érintő kérdésekben tájékozódtak, információkat nyújtottak, javaslatokat és véleményeket fogalmaztak meg. Ők kezdeményezték például azt, hogy a két kórház közötti buszjárat a korábbinál gyakoribb legyen, de nekik és a városvezetésnek köszönhető az is, hogy októberben a Nyíregyházán élő nyugdíjasok lakcímkártyájuk bemutatásával a Júlia Fürdőben és a Fürdőházban 700 forintos kedvezményes belépőjegyet válthattak.
Január 1-étől a törvényi előírások szerint a települési önkormányzatoknak kell gondoskodni az szelektív hulladékgyűjtési rendszer helyi feltételeinek megszervezéséről. A szabályozás értelmében legalább a települési papír-, üveg-, műanyag, fém- és zöldhulladék elkülönített gyűjtésének biztosítottnak kell lennie. A rendszer Nyíregyházán már a korábbi években is működött, így itt újabb különösebb teendője nincs a városnak. Egy pályázat keretein belül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés reformjára készülnek merev falú gyűjtőedények, úgynevezett „okos-kukák” bevezetésével. Ez a jövő év második felében valósulhat meg, az új gyűjtési rendszer kialakítása széleskörű tájékoztatás mellett történik majd meg.

(További képekért kattintson a fotóra!)

Szintén január elsejétől négy százalékkal emelkednek az úgynevezett élelmezési nyersanyagnormák. Cserébe a korábbinál jobb minőségű ételeket ígérnek a közétkeztetésben.

– Ez egy jogszabályi kötelezettség ezzel kapcsolatosan, legutóbb 2013 januárjában volt normaváltoztatás – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. – Most a kormányzatnak az a célja, és ezzel maximálisan egyetért a Fidesz-KDNP frakció és azt gondolom minden nyíregyházi lakos, hogy a gyerekeinket akár már óvodás és általános iskolás kortól megfelelően egészséges táplálékkal lássuk el. Ennek most olyan fokú, nagyon magas lényege az, hogy csak egy hasonlatot had mondjak, hogy burgonyát együnk és ne burgonya porból legyen a burgonya, például a gyerekeknek. Különböző fehérje pótlások, zöldségfélék, vitaminok beépítése a táplálkozásba, ez tulajdonképpen egyfajta áremelkedéssel jár, ez jelenik meg ebben a 4 százalékos alapanyag norma emelésben.

A javaslatot sem a Jobbik, sem pedig a szocialista képviselők nem támogatták.

– Meghatározó a családok életében ez a plusz 4 százalék teher, melyet nekik viselni kell – mondta a Jobbik képviselője, Béres Csaba. – Meglátásom szerint erre a 4 százalékra nincs indok, nem indokolt, hogy bekerüljön a következő évek költségvetésébe.

–  Mi ezt nem támogatjuk, bizottsági ülésen is megfogalmaztam, hogy miközben az infláció sem éri el a 4 százalékot jelenleg, miközben az élelmiszerárak csökkentek az elmúlt időszakban, ettől függetlenül hivatkozva egy kormányrendeletre a szolgáltatókkal egyeztetett módon 4 százalékos emelésre tesznek javaslatot – mondta Nagy László, az MSZP frakcióvezetője. – Nem tartjuk indokoltnak, azt tartjuk hogy akár az infláció, akár az élelmiszer árak csökkenése kompenzálni képest azt a plusz kötelezettséget, amit a kormányrendelet a szolgáltatókra ró. Éppen ezért nem támogatjuk az előterjesztést.

– Ez egy jogszabályi rendelkezés, tulajdonképpen ennek a végrehajtásáról van szó – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester. – A napirendi pont tárgyalásnál sem kérdést nem tettek fel, sem hozzászólásuk nem volt. Tulajdonképpen vita nélkül történt a szavazás. Természetesen arról van szó, hogy a gyerekeink étkeztetése, ellátása iskolákban, óvodákban, bölcsödékben nyilvánvalóan jobb minőségű lesz, de ennek van egy finanszírozási igénye, amit a város ezzel a döntéssel is vállal.

A közgyűlésen egy közterület elnevezést is jóváhagytak. A Nyíregyházi Városvédő Egyesülettel közösen úgy döntöttek, hogy Sóstón a Hotel Fürdóház, az Aquarius Élményfürdő, a Svájci Lak, a Víztorony, valamint a La Terrazza Pizzeria közötti, eddig nem nevesített közterület a Fürdőház tér nevet kapja.

Erdős József

Fotó: Máté János