Az év polgári védelmi tisztje

Gyenge László tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő másfél évtizede szolgálja hivatásosként az ország és a megye lakosait. Előbb határőrként, majd 2010 óta polgári védelmi tisztként végzi munkáját. Január 20-án az Év polgári védelmi tisztje elismerést vehette át dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagytól, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatójától.

– Ez arra ösztönöz, hogy továbbra is maximálisan odafigyeljek a munkámra, igyekezzek a legjobbat kihozni magamból – mondta Gyenge László. – Erre ösztönzöm a kollégáimat is, akiknek köszönettel tartozom azért a munkáért, amit ehhez az elismeréshez hozzátettek, mert ez nem egyedül az én érdemem, hanem nagyon sok ember munkáját dicséri.

 

MÁSFÉL ÉVTIZEDES SZOLGÁLAT

 

Gyenge Lászlót 2002. augusztus 20-án avatták határőr hadnaggyá és került első tiszti beosztásba a Záhonyi Határforgalmi Kirendeltségen, ahol 2010-ig több beosztást is betöltött. A feladatai kapcsán ismerkedett meg a Záhonyi Polgári Védelmi Kirendeltséggel, ahol 2010-ben vezető lett. A számára felajánlott kiemelt főreferensi beosztás elfogadásával, az akkori Polgári Veszélyhelyzet-kezelési Osztályra került. Időközben szakmai felsőfokú képesítést szerzett és a veszélyhelyzeti felderítő csoport és a rendészeti vezetővé képző tanfolyamokat is elvégezte.

 

TÖBB ELŐLÉPTETÉSBEN, ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT

 

Gyenge László jelenlegi beosztását 2012 áprilisától tölti be, feladatai közé tartozik a megye polgári védelmi tevékenységének tervezése, szervezése és koordinálása. Munkája a lakosság felkészítése egy esetleges katasztrófahelyzetre, rendkívüli hőségre vagy hidegre, belvízhelyzetre és árvízre, de teendői között szerepel katasztrófahelyzetben a lakosság kitelepítésének megszervezése is. Emellett felügyeli és ellenőrzi többek között a kockázati helyszíneket, a veszélyelhárítási terveket, a lakossági tájékoztató és riasztó rendszereket, szervez polgári védelmi gyakorlatokat, és koordinálja a fiatalok közösségi szolgálatát. Kiemelt feladatának tekinti a lakosság körében az önkéntesség eszméjének terjesztését. Gyenge László részt vett a 2010-es Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvíz során a védekezési feladatok megszervezésében, a 2013 márciusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendkívüli hóhelyzet okozta károk felszámolásában, a 2014. évi Zala megyei árvíz idején pedig a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kihelyezett operatív törzsében látott el feladatokat. Szorgalmának és lelkiismeretes munkavégzésének köszönhetően, több alkalommal részesült soron kívüli előléptetésben, különböző jutalmakban, és 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékérmét is megkapta.

F. A.