Az év első közgyűlése

Tizenhat napirendet tárgyaltak az év első közgyűlésén. A nyíregyházi városatyák döntöttek a településszerkezeti terv módosításáról, amit két vállalkozó kért. Az egyik a Tiszavasvári úti autószalon mögötti rész, a másik pedig az ipari park területén található cég telephelyét érinti.

ÉRTÉKTÁR

Elfogadták a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság 2014 második félévében végzett tevékenységéről szóló beszámolóját. Ennek részeként elhangzott: a bizottság a Települési Értéktárba nemzeti értékként felvette Bárány Frigyes művészeti tevékenységét, a Hősök temetőjét, dr. Eisert Árpád úttörő szívsebészi tevékenységét, valamint a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomot, mint olyanokat, akik és amik méltóak a megtartásra és megőrzésre.

20 MILLIÁRDNYI FEJLESZTÉS

Beszámoltak a város aktuális pályázatairól is. Ennek kapcsán elhangzott, az elbírálás alatt lévő, a megvalósítás alatt álló, valamint a lezárás alatt lévő pályázatok értéke meghaladja a 20 milliárd forintot.

[video]

– Itt húszmilliárd forint értékű pályázati forrás felhasználásáról van szó. Öt nagy, megvalósulás alatt lévő és befejezés előtt álló pályázatról beszélünk. Említhetnénk akár Sóstót, a BUSZACSA-t vagy a szilárdhulladék-lerakó kérdését is. Ezek a pályázatok megalapozottak, valós lakossági igényen alapulnak és pártállástól függetlenül mindenki számára nagyon fontosak – mondta el dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Az előterjesztést az MSZP-DK-Együtt-PM képviselői is támogatták.
– Hónapról hónapra szinte visszatérő pont az aktuális pályázatok beszámolója a közgyűlésen. Ezt kicsit sikerpropaganda ízűnek érezzük, hiszen nem indokolja semmi ezt a sűrűséget. Ettől függetlenül ezt a beszámolót mindig el szoktuk fogadni, hiszen a város fejlődése és fejlesztése mindannyiunk közös érdeke – tette hozzá Jeszenszki András, az MSZP-DK-Együtt-PM frakcióvezető-helyettese.

További képekért kattintson a fotóra!

A Jobbik képviselői azt mondták, ők a peremkerületek, valamint a bokortanyák fejlesztését tartják fontosnak.

– Lehetőségek mindig vannak, csak meg kell tudni őket ragadni. Az előzetes koncepció alapján vannak előirányozva összegek, amelyeket mi keveslünk. Ha párhuzamot vonunk, egy 4-5 utcát felölelő lakótelep és az összes bokortanya ugyanannyi összegből fog fejlődni. Ezt mi nem tartjuk arányosnak. Amikor ez a részleteiben lesz tárgyalva, fogjuk kezdeményezni az átcsoportosításokat – fejtette ki Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

HUMÁNUSABB ELLÁTÁS

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban az ellátottak életminőségét javítanák egy humánusabb, magasabb szintű, minőségibb ellátás biztosításával. Ennek lényege a kórházi ellátás kiváltása vagy lerövidítése. Az egészségügyi ellátást az intézmény orvosának elrendelésére, szakképzett ápoló közreműködésével végzik el a közeljövőben gyógytornász, mentálhigiénikus és dietetikus szakember részvételével. A személyi és a tárgyi feltételek adottak, a költségek pedig körülbelül havi 10 ezer forintot jelentenének. Erre a célra pluszforrást a városnak nem kell az intézmény számára adnia.

KÉPVISELŐTAGOK

Elfogadták a Közbiztonsági Közalapítvány alapító okiratát. Ebben két személyi változásról is szóltak: a közalapítvány kuratóriumába Vida Andrea helyett Ágoston Ildikó, a felügyelő-bizottságba pedig Kósa János helyett Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselőket választották.

SÓSTÓ-KÖTVÉNYEK

A közgyűlésen Nyíregyháza polgármestere a január elején lejárt Sóstó-kötvények visszafizetéséről is szólt. Elmondta, január ötödikén 2,5 milliárd forintot fizettek vissza. Ehhez az egymilliárd forintos kormányzati támogatás mellett a város takarékos gazdálkodásából származó pénzt, valamint folyószámlahitelt vettek igénybe. 

– Ez sajnos ebben az évben jelentősen megterheli a pénzügyeket, hiszen a folyószámlahitelt év végén vissza kell fizetni. Ezt az adóbevételeinkből tudjuk majd megtenni. Akkor én nagyon bosszankodtam, mert decemberben egy hetvenmillió forintos árfolyamromlás következett be, ezért is kellett a témát újra napirendre tűzni. De annak nagyon örültem, hogy azelőtt fizettük vissza, mielőtt a svájci frank árfolyama elszabadult volna. Így több mint 400 millió forint lett volna az árfolyamveszteség – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

FEBRUÁRBAN KÖLTSÉGVETÉS

Nyíregyháza közgyűlése legközelebb február 19-én ülésezik újra. A következő havi ülésen várhatóan Nyíregyháza 2015-ös költségvetéséről is döntenek majd.

Fotó: Máté János