Az "Év Állatvédő Iskolája 2022" – Rangos elismerést kapott a sóstóhegyi oktatási intézmény

A második helyen végzett az Év Állatvédő Iskola 2022 versenyen a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye. Az iskolában 2021-ben alakítottak ki állatsimogatót és egy biokertet, mára pedig már száz állatról gondoskodnak a diákok az udvaron. A gyerekekre jó hatással van az állatok közelsége, megtanulnak gondoskodni és felelősséget vállalni az élőlények iránt, de a pedagógusok oktató munkáját is segítik.

Még 2021 tavaszán számoltunk be a sóstóhegyi Szabó Lőrinc Tagintézmény fejlesztéseiről, igazi ritkaságnak számító állatsimogatót alakítottak ki az iskola udvarán, valamint egy biokert is segíti az oktató-nevelő munkát. Nem megszokott látvány ez egy oktatási intézményben, de az állatok közelsége minden diákra pozitív hatással van.

Száz állat az iskolában

Galambok, baromfik, nyuszik, kecskék és bárányok, mára már közel száz állat él az iskola udvarán.

Nagy örömmel várták a gyerekek az állatsimogatót, miután megtudták, hogy kialakítanak egyet az udvaron. A diákok itt voltak, amikor hozták az első állatokat az állatkertből, de mai napig örömmel jönnek ide szünetekben, ebédidőben. Szívesen gondozzák az állatokat, ha kell szénát szednek.” – mesélte Hegyiné Filkó Mónika állatgondozó.

Év Állatvédő Iskolája 2022

Az állatsimogató kialakítása és annak pozitív hatása hamar meghozta a sikereket az iskola számára, a második helyen végzett az Év Állatvédő Iskola 2022 versenyen az ország ötven intézménye közül. A pályázaton az egész tantestület dolgozott, több mint két hónapon keresztül. Az állatsimogató a pedagógiai programban is szerepel, a környezetismeret és természetismeret órák egy részét itt tartják az udvaron. A gyerekekkel megtanítják a felelős állattartás jelentőségét.

Pozitív hatás

Sokkal könnyebb így órát tartani, hogy kijövünk és megnézzük, hogy miről tanulunk, miről van szó, kézzel fogható számukra és testközelből ismerhetik meg a tananyagot. Nagyon jó dolog az is, hogy egy feszültebb, izgatottabb gyerek vagy akár egy magatartásproblémás gyerek ölébe egy kiscicát, egy kisnyulat oda teszünk, akkor teljesen megváltozik. Megnyugszik, nincsenek vele problémák, ezért elő szokott fordulni, hogy akár szünetben is idejövünk, ha valami probléma van és ölbe fognak egy-egy kisállatot és onnantól kezdve kezelhetővé válik a gyerek és az egész osztály is.” – nyilatkozta Szűcsné Nagy Andrea pedagógus.

Támogatták a kezdeményezést

Merész vállalkozás volt az állatsimogató létrehozása, de sikeres a kezdeményezés – mondta a tagintézmény vezetője. A beruházás első lépése a támogatók megkeresése volt, illetve a szakmai segítség biztosítása, utóbbit a Nyíregyházi Állatpark vállalta.

Nagyon segítőkészen és adakozóan felajánlott 40 állatot az állatpark és szakmai felügyeletet is vállalt, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna a megvalósítás. A tankerület a források jelentős részét biztosította, a fennmaradó részt összefogásból és szülői segítséggel sikerült megvalósítani nagy örömünkre.” – mondta Rusznyák László tagintézmény-vezető.

Az intézmény diákjai madarakat gyűrűznek, odúkat telepítenek és bogárhoteleket is készítenek, de az iskolavezetés tervei között szerepel, hogy hamarosan bővítik az állatsimogatót.