Az értékek városa – Tovább bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár

Nyíregyháza városépítő polgármestereit, a Bencs családot is bemutatta már egy filmjében Kéry Péter. De elkalauzolta már a nézőket a bátorligeti őslápba, tett történelmi sétát a Sóstón, vagy az 1956-os nyíregyházi eseményekbe is bepillantást engedett egy művével. A rendező-operatőr Nyíregyháza és környéke történelméről, természeti értékeiről, néprajzáról szóló filmalkotásai ezentúl a Nyíregyházi Települési Értéktár részeként is nemzeti értéket képviselnek. Kéry Péter mikor elkezdett dolgozni a Nyíregyházi Televíziónál, maga sem gondolta, hogy napi munkájával maradandó értéket ad az utókor számára.

– A televíziózás az egy új műfaj volt abban az időszakban. Minden nap dolgoztunk, tulajdonképpen a történelmet írtuk, közvetítettük, formáltuk valamilyen szinten. Az élet minden egyes területén. Ezekből alakultak ki tulajdonképpen azok az alkotások, amelyeket most itt az Értéktár elfogadott, illetve bekerült az Értéktárba – Kéry Péter.

 

Nemcsak a múlt lehet érték

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben a meglévő 25 mellé újabb 3 nemzeti értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Kéry Péter alkotásai mellett bekerült a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház, mint zarándoktemplom, és a a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye is. Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, az Értéktárat természetesen a jövőben is szeretnék tovább bővíteni, hiszen rendkívül gazdag a város, a környezet, s nem csupán a múltra kell gondolni, hanem a mai találmányokra, vívmányokra, gyógynövényekre, iskolákra, pedagógusok kiemelkedő munkásságára. Ezek mind bekerülhetnek az Értéktárba.

 

Elismerés az értékek örzőinek

 

Az újonnan bekerült helyi értékek képviselőinek, értékgondnokainak a Városnapok programsorozat keretében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere adott át okleveleket a Városházán.

– Elismerjük azokat, akik ezeket a helyi értékeket gondozzák, hiszen az ő munkájuk szükséges ahhoz, hogy ezek fennmaradjanak, és továbböröklődjenek – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc.

 

Képeslapok a mában

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság még 2016-ban írt ki egy rajzpályázatot, amelyre a pályázóknak olyan képeslap-terveket kellett készíteniük, melyek a 18-19. századi Nyíregyházát, annak meghatározó épületeit ábrázolják. A gyermek kategóriát Vass Viktória nyerte meg. A sóstói víztornyot rajzolta meg, mert neki ma ez a kedvenc helye.

– Ott nagyon sok hely van, ott van a játszótér, meg nagyon sok finom fagylalt van benne – mesélte lelkesen a kodályos kisdiák.


Nemcsak értékek, szimbólumok is

 

A pályázatra több mint száz alkotás érkezett, a szakmai zsűri által kiválasztott győzteseket értékes díjakkal jutalmazták. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, nemcsak a rajztudás mutatkozott meg a pályázaton, hanem az is, hogy vannak olyan épületek, vannak olyan kedvenc helyek, amelyek gyermekkortól kezdve meghatározzák az emberek mindennapjait Nyíregyházán, amelyek a város szimbólumai.

Az alkotások egy részét a nagyközönségnek is szeretnék megmutatni a szervezők, így a tervek szerint a legjobbnak ítélt művek digitális formában is meg fognak jelenni a jövőben.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos