Az erőszak neve: Péter Gábor

Az Államvédelmi Hatóság története elválaszthatatlan első vezetőjének, Péter Gábornak a személyétől. Neve egyet jelentett, és napjainkban is egyet jelent a terrorszervezettel, számos ártatlan honfitársunk megkínzásával, bebörtönzésével, meggyilkolásával.

Müller Rolf kutatásai nyomán leírja az újfehértói szabólegény gyerekkori megpróbáltatásait, az illegális kommunista mozgalom tagjának tevékenységét, és a II. világháború alatti ellenállás résztvevőjének történetét.

Arról hírhedt ő, hogy a politikai rendőrségnek a megszervezésében és működtetésében részt vett. Ez az a szervezet volt, ami az akkori kommunista pártnak a politikáját, törekvését egyértelműen kiszolgálta. Ha kellett, akkor erőszakhoz folyamodott, fizikai közvetlen erőszakhoz, majd rejtett erőszakhoz.

– fogalmazott a szerző.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A kiadvány azt is tárgyalja, miért fordult el Péter Gábortól 1953-ban fő patrónusa Rákosi Mátyás, és miként lett maga is egy konstruált per vádlottja. Bepillanthatunk börtönéveibe és az 1959-es szabadulása utáni évtizedek eseményeibe a rendszerváltásig, sőt azon túl, hiszen a könyv főhőse megélte a Kádár-rendszer összeomlását is.

Teljes békében hunyt el. Volt rá kísérlet, de komoly felelősségre vonás nem történt, illetve itt van erre ez a könyv.

– fogalmazott a szerző.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Kujbusné Dr. Mecsei Éva megyei levéltár igazgató szerint:

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában vannak a XX. század második felének e témát érintő iratai, és úgy gondoltuk, hogy olyan kutató – levéltárost hívunk, aki szinte minden nap foglalkozik ezekkel az iratokkal és tud újat mondani a megjelent szakirodalmon túl is mindazoknak, akik ellátogatnak hozzánk és mindezt forrás alapúan teszi, tehát az iratokban rejlő forráskritikával szemlélt történet alapján.

Az erőszak neve: Péter Gábor című kötet a Jaffa kiadó Modern magyar történelem sorozatában jelent meg. Koncepciója az, hogy XX. századi történeteket mesél el. A szerzők többsége tudományos fokozattal rendelkező elismert történész. Olyan témákat vállalnak fel, melyek kevéssé ismertek, sok a toposz, a vándortéma közöttük, melyek hiteles megjelenítése fontos a jelen generáció számára. Ezek közé tartozik, az eddig feldolgozatlan Péter Gábor élettörténet is.

 

Matyasovszki Edit