Az endometriózissal élő nők gyógyulásáért tartanak futást vasárnap
Az endometriózissal élő nők gyógyulásáért tartanak futást vasárnap

Az endometriózissal élő nők gyógyulásának támogatására szervez jótékonysági futást  az „ Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány. A vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvény helyszíne a Sóstó Erdei Tornapálya.

A betegség napjainkban bár már nem ismeretlen, mégis sok a kérdés nem csak a nők és családtagjaik oldaláról, de az orvosok, az egészségügy számára is problémás a kórkép. Az endometriózis a nőgyógyászati szakma egyik olyan betegségcsoportja, mely nehezen felismerhető, és komoly kezelési stratégiát igényel.

 Dr. Adorján Gusztáv főigazgató, SZSZBMK  :

Az endometriózisnak csak nagyon röviden a lényege: a méh nyálkahártya, ami egy-egy menstruáció alkalmával ki szokott ürülni, ezek a méh nyálkahártyás sejtek bekerülnek a méh üregéből a petevezetékeken keresztül a hasüreg különböző pontjaira, sőt eljuthatnak még időnként a vérárammal más szervekbe, akár a tüdőbe is, ill. a bélrendszerbe is bejuthatnak, és ott hormonhatásra úgy viselkednek, mint a méh nyálkahártya, tehát elkezd kicsit vérezgetni.

Nem kellemes folytatni a nőgyógyász főorvos gondolatait, hiszen bevérzésekről, cisztákról, hegesedésről, meddőségről szólnak a következő mondatok. A kórkép komolysága miatt van jelentősége a felvilágosításnak, és az időben kezdett kezelés miatt súlyos felelőssége a családnak.

Az endometriózis a becslések szerint a nők 6-10 százalékában fordul elő. Hazánkban 200 ezer körül lehet az érintettek száma – nyilatkozta néhány hete a most alakuló Nyíregyházi Klub vezetője, a vasárnapi esemény szervezője, Porkoláb Lászlóné. Ő az Új Nemzedék Központban, Nyíregyházán a Keskeny utca 16. szám alatt várja sorstársait, facebookos kapcsolat után. 

Időben felfedezve nagyon sok mindent meg tudunk előzni. A kezelés legegyszerűbb módja a fájdalomcsillapítás. Létezik gyógyszeres terápia, de bizony nagyon komoly műtéti beavatkozások is szükségesek lehetnek. Említettem, hogy az endometriózis akár a belek közé is kijuthat, és bizony nagyon komoly összenövéseket okozhat, amely akár bélfal rezekciót, bélfal eltávolítást igényelhet. Tehát komoly műtéti ellátásra is szükség lehet. Zömmel endoszkópiával, laparoszkópiával diagnosztizáljuk ezeket az elváltásokat, és az adott szituációnak megfelelően folytatjuk a kezeléseket. Van egy gyógyszeres lehetőség is, amikor hat hónapon keresztül blokkoljuk a hormonrendszert, hogy a kikerült sejtek ne kapjanak újabb hormoningert.

- nyilatkozta a főigazgató, nőgyógyász főorvos.

Mind az endoszkópos és laparoszkópos diagnosztika lehetősége, és a nyílt műtéti eljárás is segíti a Jósa András Oktatókórház betegeit. 

Augusztus 11-én a betegek és az orvosok találkozójára lesz lehetőség. 8 órakor regisztrációval indul a program, majd bemelegítés után 9.45-kor rajtol a gyerekfutam. 10 órától futnak a felnőttek egy 7 és fél kilométeres távon, majd ennek a fele következik 11 óra után.

Egészségügyi szűrés és tombola is várja az érintetteket és támogatóikat vasárnap a Sóstó Erdei Tornapályán.