MSZP: Nem elég konkrét az embercsempészet szabályozásának fogalomrendszere

Jeszenszki András szerint az Orbán kormány folytatja a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontását.


Az MSZP városi elnöke pénteken kifejtette, például a civilek elleni támadások, a STOP Soros törvény mind-mind ebbe az irányba mutatnak. A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Tóth Bertalan, a szocialisták országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője is.

Ő azt mondta, a benyújtott alaptörvény-módosítás nem a migráció megakadályozásáról szól, hanem a bíróságok elleni támadásról. Szerinte létrehoznak egy olyan közigazgatási bíróságot, mely az előzetes tervek alapján az állam és a hatóságok döntéseinek fellebviteli, jogorvoslati fóruma lesz, ahol szerinte a kormányhoz lojálisak döntenek majd.

Értékítélete szerint a büntetőtörvénykönyv módosítása is a civil világ elleni támadásról szól.

Dr. Tóth Bertalan országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője elmondta:

A büntetőtörvénykönyv módosításával kapcsolatban pedig az az álláspontunk, hogy tulajdonképpen az embercsempészetnek egy enyhébb válfaját kívánják szabályozni a büntetőtörvénykönyvben, viszont nem elég konkrét fogalomrendszert használnak. Nem bontják ki, hogy milyen tevékenységgel lehet ezt a bűncselekményt elkövetni, ezért alkalmat adhat arra, hogy akár karitatív tevékenységet végző civil szervezetek, vagy akár szakemberek ennek a rendelkezésnek a hatálya alá kerülhetnek.