Závada Pál nyitotta meg az Ünnepi Könyvhét nyíregyházi eseménysorát

Závada Pál Kossuth-díjas író nyitotta meg csütörtökön a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok nyíregyházi és megyebeli eseménysorát. Pénteken és szombaton újabb vendégek érkeznek a Kossuth térre, hogy népszerűsítsék a könyveket és az olvasást.


Könyvbarátok gyűltek össze a nyíregyházi megnyitón, mely városunkban a 63. alkalom volt.

Fesztivált szerveztek a közvetítő, koordináló Móricz Zsigmond Könyvtár munkatársai a kortárs magyar irodalom, a könyvek és az olvasók ünnepére.

– fogalmazott köszöntőjében Tomasovszki Anita a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

A könyv az időnkért, a figyelmünkért versenyez, manapság misszió könyvet ajándékozni, és este olvasni vagy mesélni.

– ezek már Jászai Menyhért alpolgármester gondolatai voltak a könyvheti megnyitón.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A következő 3 napban itt a Kossuth téren a könyv a főszereplő. Nagyon örülünk neki, mert több mint 30 programot szerveztünk, sőt hétfőn a programok folytatódnak a könyvtárban. Én azt gondolom, hogy igazán mindenki talál fogára való írót, költőt, szerzőt, és akár személyes találkozásra is sort lehet keríteni. De a standoknál könyveket lehet vásárolni, dedikálni lehet és a könyvtár is nyitva van, be lehet iratkozni. Nemcsak Nyíregyházán, vidéken is szerveztünk programokat. Igazán egy könyv-fesztiválra és könyv-ünnepre számítunk, és ahogy a kis köszöntőmben is elmondtam, nagyon fontos a személyes közvetítő jelenlét a családban a gyermek felé. Az együtt olvasás öröme, erre is fel szeretnénk hívni a figyelmet, mert rajtunk múlik az, hogy a gyermekeink fognak-e olvasni és szeretik-e a könyvet, vagy pedig megmarad egy protokoll keretnek. Mi azt szeretnénk, hogy a könyv éljen és örökké tartson!

– fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester.

És valóban, volt zene, majorett, kiskutya, könyvkapu, cetlifa, sorban állás és dedikálás, író, költő és olvasó. Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító és a Terézanyu sorozat szerzője, Rácz Zsuzsa is találkozott a közönséggel éppúgy, mint Závada Pál, ki megnyitó beszédében a kulturális kormányzat támogatását kérte az irodalomra, és más művészeti ágak képviselőire. Most is kevesellte a könyveket és az olvasókat. Közgazdászból, szociológusból lett Kossuth-díjas író, drámaíró, első jelentős regényéből, a Jadviga párnájából filmet forgattak, s mostantájt sorra zajlanak színházi bemutatói.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ahogy Závada Pál Kossuth-díjas író nyilatkozta:

Tényirodalommal foglalkoztam. Szociológiai dolgozatokat csak lapokban publikáltam, könyvben nem. Akkor lettem szépíró, amikor úgy éreztem, hogy ennek a tényirodalomnak a határait feszegetnem kell, mert fikciót akarok írni. Hozzá akarok tenni a tapasztalataimhoz, a forrásaimhoz, és a világhoz is egy kicsit. Ez mindig közvetett formában történik. Egy író könyvet, elbeszélést vagy drámát próbál megformálni – és azon keresztül – irodalmi mondandóján keresztül, ennek eszközei felhasználásával üzen.

Pénteken és szombaton újabb vendégek kerülnek a Kossuth téri színpadra, a gyermekkönyv író Hajdú Katalin, az Olvassunk tárcát blog szerzői, illetve Lakatos Levente, a fiatalok kedvence. Szombaton délután 15 órától a Vörös Postakocsi folyóirat tartja felolvasó óráját, őket a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei Szemle bemutatója követi.
Hétfőn könyvtárszakmai programok lesznek a Megyei és Városi Könyvtárban, majd Vásárosnaményban, a Tiszavirág Tanyahajón két helyi szerző, Bodnár István és Kulcsár Attila legújabb kötetének bemutatójával zárul a megyei Ünnepi Könyvhét programsora.

 

Matyasovszki Edit