Az első football-match Nyíregyházán

Városunkban 100 évvel ezelőtt, 1905. augusztus 12-én játszották le az első „football-matsch”-et, amely leginkább a sportág népszerűsítésére vállalkozó és clubba tömörülő ifjak bemutató mérkőzése volt. A meccsre az Evangélikus Főgimnázium „játszóterén” került sor. Ezt a régi vásártérből kiszakított területet még a város adományozta a gimnáziumnak, amely tornapályának használta. Később ezen a területen alakították ki a Volán sporttelepet, ahol nívós salakmotor-versenyeket is rendeztek. Ma az Orosi útból nyíló Sport utca vezet oda.
A Nyírvidék tudósítója a játék céljának összefoglalásával igyekezett nézőközönséget toborozni: „Gyönyörű látványt nyújt, mikor az izmos játszók a labda körül összemérik erejüket és ügyességüket s nagy a diadal, mikor a labda az ellenfél kapuja felé kirepül. Ilyenkor aztán neki ereszkednek a csatárok s igyekeznek berúgni az ellenfél kapuján, hogy így goalt szerezzenek. De ott van ám az éber kapus s az ő ügyességén meghiúsul a támadás, s ha néha-néha sikerül is beadni a goalt, van akkor nagy üdvrivalgás s a berúgót számosan üdvözlik”. Augusztus 12-én azonban az eső és a hideg szél miatt kevesen látogattak ki a mérkőzésre, amelyen a két csapatot piros és zöld szalag különböztette meg egymástól. A „lelkes játszók” 4 gólt értek el, így az első mérkőzés a piros csapat győzelmével ért véget. Sajnos neveket nem közölt a tudósító, de azt még feljegyezte, hogy az ifjak „vacsorával egybekötött estélyt rendeztek a cédulaháznak nevezett kis vásártéri épületben”.
A visszavágót augusztus 20-án, ismét csekély számú közönség mellett játszották le, amit a tudósító a játék szokatlanságával magyarázott. Komikus jelenetekben sem volt hiány, amikor a labdáért folytatott küzdelemben „a játszók sok port s egymást rúgták fel”. Az első meccshez képest már fejlődés is tapasztalható, amennyiben a csapatok játékában „már meglehetős az összjáték”. Ezúttal is a piros csapatok örülhettek 1:0-ás győzelmüknek.

Ilyés Gábor helytörténész