Az elmúlt 24 órában 235-en szegték meg a közterületi maszkviselés szabályait

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 235 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, ezzel szeptember 21. óta az összes rendőri intézkedés száma 8994-re emelkedett - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a 235-ből 186 esetben intézkedtek tízezer lakosúnál nagyobb településen, mert az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési szabályoknak nem tettek eleget a meghatározott nyilvános helyeken. Hozzátette: harminc embert figyelmeztettek, nyolcvanhattal szemben helyszíni bírságot szabtak ki, míg hetven esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrök ellenőrizték a maszkviselés szabályainak betartását a tömegközlekedési járműveken, a megállóhelyeken is, és tizenegy emberrel szemben intézkedtek. A kereskedelmi egységek és bevásárlóközpontok területén további 38 esetben kellett emiatt fellépniük.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 486 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 126 esetben volt megállapítható az üzemeltető vagy a tulajdonos felelőssége, a további 360 ellenőrzés a korlátozott nyitvatartásra és a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegésére vonatkozott.

Az egyik tatabányai épületgépészeti szakáruházban egyetlen alkalmazott és a tulajdonos sem hordta a maszkot, utóbbi a rendőröknek azt mondta, ő eddig soha nem viselte a védőeszközt és ezután sem fogja. A rendőrök tíz napra bezáratták az áruházat. Az erről szóló jogszabály hatályba lépése óta már 77 üzletet szankcionáltak ezzel a büntetéssel.

Kiss Róbert közölte: a kijárási tilalmat és korlátozást az elmúlt napon 283-an szegték meg, november 4-étől a rendőröknek összesen 6786 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

A személyforgalmi tranzitútvonalakon és korridorokon csütörtökön 61 alkalommal ellenőrizték a szabályok betartását, a beutazási korlátozásokról szóló, szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet kihirdetése óta 6491 ilyen ellenőrzést végeztek a rendőrök.

Csütörtökön 18 622 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket és 8722 korlátozó intézkedést rendeltek el, az érvényben lévő karanténok száma 49 549. Az elektronikus ellenőrzést szolgáló mobiltelefonos applikációra eddig 3927-en regisztráltak - ismertette.

 

Forrás: MTI