Az elektromosautó-ipari beruházások korszakát éljük a zöld átállás jegyében – A közgyűlés által egyhangúlag elfogadott Befektetésösztönzési Stratégiával vett lendületet az ipari park fejlesztése
Nyíregyházán összesen öt iparterület van, ebből egy ipari park, melynek a nagyarányú bővítése most zajlik.

Miért dél felé bővülnek a nyíregyházi iparterületek? Milyenek az adottságai az újabb, országos szempontból is egyedi 500 hektáros övezetnek? Hogyan gondolkodott az önkormányzat már előre környezettudatosan a tervezéskor? Milyen felméréseket végeztek el még az első beruházók megérkezése előtt, és ez miért fontos? Ezekre a kérdésekre is választ adott Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A város déli részén korábban 130 hektáros ipari parkot alakítottak ki. A 2000-es évek elején indult az iparosodás arra, a Flextronics Kft. volt az első betelepülő, s 2019 végére telt meg teljesen.

Befektetésösztönzési Stratégia

– A második nagy lendület 2019-től számolható, amikor Nyíregyháza közgyűlése egyhangúlag elfogadta a Befektetésösztönzési Stratégiát. Ennek rövid- és középtávú céljai között szerepelt többek között, hogy kiajánlható ipari területeket fejlesszenek a város közigazgatási határán belül. A bővítés 2020 elején indult, több fázisban, először 88 hektárral, majd 323 hektárra nőtt a terület. Ma több mint 500 hektár áll rendelkezésre, melynek jelentős része már a ’90-es évek elején is tartalék ipari területként szerepelt a szabályozási terveken, így a város nem új irányba kezdett fejlesztést, hanem a meglévőt folytatta.

Meglévő iparterületek lakóövezetekbe ékelődve

– Talán kevesen számolnak utána, de Nyíregyházán összesen öt iparterület van, ebből egy ipari park, melynek a nagyarányú bővítése most zajlik. Található egy a Derkovits utca mentén, ahol például a Michelin, Conti­nental, Eissmann helyezkedik el, a másik a Tünde utcánál, ott a Hübner, az MCE Kft. és a Dunapack is dolgozik. Kevesen tudják, de a Tokaji úti piac környékén is létezik, ám a legjelentősebb – ami nem ipari park – a nyugati iparterület. Itt önmagában több mint 100 hektár a LEGO Kft., s mellette néhány kis- és középvállalkozás működik, mint a Realtherm. Mivel a Tünde és Derkovits utcák jelentős mértékben be vannak ékelődve a lakóövezet közé, így ott semmilyen bővítésre nincs lehetőség. A Déli Ipari Park viszont jóval távolabb van, ráadásul 20 éve folyik a környéken ipari termelés. Ismert vállalkozás a Jász-Plasztik, de nemrég költözött oda a Nyír-Lift Kft., s ott a Wittur Kft., korábbi nevén Sematic Hungária.

Rendkívüli logisztikai adottságok

– A déli területnek logisztikai szempontból kiváló az elhelyezkedése. A régi 4-es számú főút keresztülhalad rajta, s nem messze van tőle az M3-as. A sztráda északi oldalán terül el az új 500 hektár nagyobbik része, a kevesebb pedig a déli oldalán. A park nyugati oldalán halad a 100-as vasúti fővonal, a keleti oldalán a 113-as vasútvonal, iparvágány-kialakítási lehetőséggel. Közel van a 4-es számú főút is, mely Nyíregyháza és Debrecen közötti szakaszának négysávosítását már konkrétan tervezik.

Nyugati iparterület: az erdős részek miatt nem ott bővítettek

– A logisztika azonban csak az egyik kiemelt szempontja volt a bővítésnek, természetesen az összes lehetőséget számba vettük a Befektetésösztönzési Stratégia elfogadása után, mikor felmerült a kérdés, hogy tulajdonképpen merre lehet fejleszteni? Mivel a nyugati iparterület, tehát a LEGO környezetében erdős területek vannak, az ottani területelőkészítés sok fa kivágásával járt volna, ami nem volt célja az önkormányzatnak akkor sem, most sem. A déli övezetnél, a korábbi tartalékterületnél viszont nincs erdős érintettség, s mint mondtam, a lakóövezetektől is távolabb esik.

Az iparfejlesztés a helyi gazdaság mozgatórugója

– Jelenleg az ország egyik legnagyobb volumenű ipari park-bővítése zajlik, ami országosan minden bizonnyal benne van a TOP3-ban, persze a debreceni kiemelkedik. De többször elhangzott már a kormányfőtől és miniszterektől, hogy a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszög kiemelt fejlesztése előtérbe van helyezve. Ha stratégiai és jövőtervezési szempontból nézzük, ipartelepítés nélkül sokkal lassabb mértékű egy város fejlődése. Elég, ha csak a helyi iparűzési adó várható alakulását nézzük, mely tavaly átlépte a 10 milliárd forintot. Az ilyen volumenű beruházásokkal ez jelentős mértékben tovább nőhet. De számos területre van kihatása: munkahelyek jönnek létre – gondoljunk csak egy fájó pontra, az Electrolux év végi távozására, mely újra rámutat a folyamatos munkahelyteremtés fontosságára. A fejlesztések összességében ahhoz segítik hozzá a várost és a dolgozókat, hogy hosszú távon megtalálják Nyíregyházán a számításaikat. Arról nem beszélve, hogy az érdeklődő, csúcstechnológiát képviselő gyárak világszinten is elismertek a saját szférájukban.

A W-Scope és a Boysen már előkészít

– Két cég már meg is érkezett, a dél-koreai W-Scope 720 millió eurós beruházással, 82,5 hektár területet vásárolva, 1200 munkahelyet teremtve szeparátorfilmet fog gyártani. ők már elkezdték az építkezést, aki az M3-ason az országhatár felé közlekedik, a nyíregyházi pihenőhelyről jól láthatja a nagy volumenű építkezést. A német Boysen vállalatcsoport 16,5 hektáros területen hozza létre az eddigi legnagyobb gyártóüzemét, majdan 400 embernek munkát adva. ők akkumulátor tartó-takaró fémlemezeket fognak készíteni Nyíregyházán, a régészeti feltárás után az autópálya másik oldalán a földmunkák kezdődnek.

Elektromosautó-ipar a zöld átállásért

– S hogy miért pont ők? Tudni kell, hogy jelenleg világszerte az ilyen jellegű cégek vannak többségben a beruházási piacon, akik területet keresnek, nagyjából ezen iparág köré épülnek. 2019 óta százas nagyságrendű megkeresést kezeltünk, s azt érzékeljük, hogy az elmúlt két évben az érdeklődők zöme az elektromosautó-iparág köré csoportosul, vagy annak valamilyen beszállítói. Azt is látni kell, hogy az Európai Uniónak van egy irányelve, amely szerint 2035 után nem lehet belső égésű motorral szerelt autókat értékesíteni. Ez a zöld átállás magával hozza azokat az elektromos autókhoz kapcsolódó gyárakat, cégeket, akik pont ezt készítik elő. Ezekre a vállalatokra égetően nagy szükség van, hogy a klímacéloknak meg lehessen felelni.

Előzetes vizsgálat a talaj- és talajvíz-szennyezettségről

– Ugyanakkor ez felvet egy fontos kérdést, mégpedig a környezetvédelmi szempontokat, melyek elsődlegesek voltak nálunk már a tervezésnél is, hiszen az ipari park fejlesztését több éves folyamat előzte meg. Ekkor meghatároztuk az előkészítő munkák körét, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Nyíregyháza vonzó befektetési célpont legyen. Nem minden vizsgálatot lett volna szükséges megcsinálni, de a város elvégeztetett 2022 májusában egy úgynevezett talaj- és talajvíz-szennyezettségi felmérést, mely során több mint 100 helyen fúrtak ezen a többszáz hektárnyi területen. Ebből készült egy szakértői jelentés. A kormányhivatal főosztálya kiadott róla egy kapcsolódó határozatot, ami megállapította, hogy a fejlesztési területen a talaj és a talajvíz milyen szennyezettséggel rendelkezik. A konklúzió, hogy mivel mezőgazdasági terület volt, a használatból adódóan néhány esetben vannak határérték-túllépések.

Előre gondolkodott a város

– Előzetes vizsgálati dokumentációt is készítettünk az ipari park-fejlesztésre, látható tehát, hogy a város előre gondolkodik. Rendelkezésre áll a 2022 májusi állapot, tehát a mindenfajta beruházás megkezdése előtti, eredeti helyzet. Ez nagyon fontos, hiszen ha a jövőben csinálunk vizsgálatot, lesz összehasonlítási alapunk a kontroll és számonkérhetőség jegyében.

Önkormányzati monitoring rendszer

– A másik fő alkotója az előrelátó, környezettudatos gondolkodásnak egy önkormányzati monitoring rendszer felállítása, melynek lényege, hogy az ipari tevekénységet a város nyomon tudja követni. Ennek több eleme van: tervezünk talajvízfigyelő monitoring kutakat, levegő­szennyezettségi méréseket, kontrollméréseket. Sőt, tájékoztatjuk a leendő betelepülőket a város ezirányú tervéről, így ebbe nekik be kell csatlakozniuk.

Figyelnek a vízre

– Egy fontos monitoring elem a vízfelhasználásról szól. Ez a tisztított szennyvíz, vagy másképpen ipari víz felhasználását teszi kötelezővé a nagy vízigénnyel rendelkező betelepülők számára. Ezt úgy kell érteni, hogy a lakosság által már egyszer felhasznált vizet megtisztítják, s ezt vezetik be az ipari parkba, s használják fel a cégek. Így meg tudjuk óvni a vízbázisokat, s újabb tisztítás után újra vissza lehet vezetni az adott gyárba a vizet, ezzel a körkörös folyamattal jelentősen lehet csökkenteni a hálózati víz felhasználását. A korábban már részletezett, szintén pluszban készített Komplex Fenntarthatósági Intézkedési Keretrendszerünk még több pontot tartalmaz. S ne feledjük, ezek a mi saját elvárásaink, de a hatósági ellenőrzés is folyamatos a kormányhivatal részéről, ami manapság is zajlik, vármegye­szerte.

Tervezik az infrastruktúrát

– Egy újabb lépés volt, hogy januárban aláírta a város a tervezési szerződést az új 500 hektár infrastrukturális tervezésére. Ez a komplex csomag az elektromos áram kivételével minden mást tartalmaz: víz, szennyvíz, ipari víz, utak, közvilágítás, kamerarendszer, s az ehhez szükséges tereprendezések, valamint a közműudvar létrehozását. Mikor a mostani szerződés alapját képező programot múlt év nyarán-őszén megfogalmaztuk, eleve szerepelt benne az ipari víz ipari parkba való bevezetésének tervezési elvárása, ez is mutatja az előre gondolkodást, nem most kezdtünk el ezzel foglalkozni. Maga a megvalósítás várhatóan három fázisban zajlik majd.

Eddig 53 milliárd forint kormányzati támogatás

– Az önkormányzat a mai napig 53,5–54 milliárd kormányzati támogatást kapott minderre 4 kormányhatározat keretében. Ebből 33,7 milliárd az új ipari park alállo­másának megterveztetése, megépítése, s 184 megawattnyi elektromos áram odavitele. A többiből a város elvégezte a területelőkészítő munkákat, zajlik a tervezés, s mindezt további kiegészítő alapállapot-jelentések elkészítésével is folytatjuk.

Nyíregyháza rendkívül vonzó célpont lett

– Mindezzel egy igazán egyedi, jó előkészítettségű ipari parkja lesz Nyíregyházának. Egyébként a befektetési tárgyalások során kapott visszajelzések szerint az a kevésbé látványos munka, amit a város eddig elvégzett, egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy a Nyíregyházi Ipari Park rendkívül vonzó célpontja lett a befektetőknek. Sok olyan területet előkészítő dokumentumot tudunk ugyanis átnyújtani, melyek hiánya az ő beruházási ütemezésükben akár 3–6 hónapnyi csúszást jelentenének. A város – bár nem volt kötelező – elkészítette előre, így nekik ezeket nem kell elvégezni, példa erre a régészeti úgynevezett egyes lépcsős vizsgálat, a lőszermentesítés stb. Mivel a cégek szoros határidőkkel dolgoznak, üdvözölni szokták, hogy az ilyen jellegű előkészítést mi már elvégeztük, s az érdeklődés folyamatos irántunk.

Szerző: Tarczy Gyula