Az átlagnál háromszor zöldebbek vagyunk

A felmérés még tavalyelõtt kezdõdött, amelynek nyomán kiderült, Nyíregyháza zöldnövényekben igen gazdag. Egységnyi területen ugyanis annyi a fás növényzet, amely háromszorosa a nagyvárosokban megszokott átlagnak, összesen 8 millió négyzetméter.

 

Fényképes dokumentálás

 

– A felmérést végzõ cég geodéziailag mérte be a zöldterületek sarokpontjait, koordinátáit, valamint a fás szárú növények helyét. Jelenleg ezen növények fényképezése és leírása zajlik, amely jövõ májusig tart – tájékoztatta lapunkat Sigmond Sándor fõkertész.

 

Ökológiai, vagyon- és humánérték

 

– A megyeszékhely zöldterülete nemcsak óriási ökológiai érték, vagyon- és humánérték egyben – hangsúlyozta a fõkertész. – Ez sok feladatot ró a városra, egyrészt, mert a növényzet nagy része elöregedett, másrészt, mert a fasorok a jelenlegi kor követelményeinek városökológiai szempontból nem biztos, hogy megfelelnek. Mivel a folyamat célja, hogy részletes képet kapjunk a zöldnövényzet vagyoni értékérõl is, sok munka van még hátra – jelezte a fõkertész. A felmérésbe tervezik bevonni a magánkerteket is. Ezzel a munkával azonban nem zavarják a tulajdonosokat, ugyanis azt távérzékelési módszerekkel végzik majd.

Piszár Tünde

 

Újratelepítik a kivágottakat

 

„Tisztelt Cím!

Érdeklõdnék, hogy a Szabolcs utcai fák kivágása után mikor telepítenek újakat helyettük, vagy mi a tervük a jövõben?” (név és cím a szerkesztõségben)

„A NYÍRVV Nonprofit Kft. zöldfelület-fenntartási csoportja a Szabolcs utcán kivágott fák helyére új facsemetéket fog ültetni, melyre elõreláthatóan a tavaszi fatelepítési programunk keretében sor fog kerülni.

Türelmét megköszönve kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét, üdvözlettel: Szabó Edina sajtószóvivõ, NYÍRVV Nonprofit Kft.”.