Az apostolok nyomában – Új megyéspüspökük lett a görögkatolikusoknak

Már a címerét tervezi a munkatársaival a Nyíregyházi Egyházmegye vadonatúj megyéspüspöke. Szocska Ábelt, nagyhét szerdáig apostoli kormányzóként tartották számon. Ekkor kapott Rómából értesítést, hogy a Szentatya megyéspüspöknek nevezte ki.

A magyarországi görögkatolikusoknak így Kocsis Fülöp, metropolita és Orosz Atanáz, püspök mellett egy újabb magas rangú egyházi vezetője lett.

A kis kápolnában imádkozik

A hivatali teendők mellett, ha csak teheti, imádkozik Szocska Ábel. A frissen kinevezett püspök 1972-ben született a kárpátaljai Nagyszőlősőn. 1995-ben belépett a Nagy Szent Bazil rendbe és hat év múlva pappá szentelték. Ugyanebben az évben tett szerzetesi örökfogadalmat is.

Dolgozott parókusként Kispesten és négy évig tartományfőnöke volt a Nagy Szent Bazil Rendnek Máriapócson. 2015-ben a szentatya a nyíregyházi egyházmegye apostoli kormányzójának nevezte ki. Március 28-tól munkáját megyéspüspökként végezheti.

Egy apostoli kormányzó egy megbízott feladatot lát el, egy püspök az pedig beáll az apostol utódok sorába. Egy keresztény ember számára, Krisztus apostolai közé tartozni, ez egy nagyon megtisztelő és nagyon különleges feladat, amelyet azt hiszem egy életen át kell tanulnom.

– fogalmazott Szocska A. Ábel, megyéspüspök.

Mostantól papot is szentelhet

Apostoli kormányzóként papot nem szentelhetett Szocska A. Ábel. Megyéspüspökként azonban már erre is lesz lehetősége, leghamarabb néhány hét múlva. Az egyházi vezető arról is beszámolt, hogy sok teendője van, hiszen a Nyíregyházi Egyházmegyében él a legtöbb görögkatolikus és itt található többek között a görögkatolikus papképzés központja a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola is.


Z. Pintye Zsolt