Az Apáczaitól az EB aranyig - Mokánszki Máté a válogatottal történelmet írt

Döntő a szerbek ellen. A két csapat a csoportmeccsek során is találkozott a Debrecenben rendezett U18-as 3x3-as kosárlabda EB-n, akkor hosszabbításban Szerbia győzött. A Frank Áron, Ralf Martinez, Bencsik Barnabás, Mokánszki Máté összeállítású csapat a fináléban szeretett volna visszavágni, ami sikerült, így Európa-bajnok lett a magyar válogatott. Sporttörténelmet írtak, mert ilyenre még nem volt példa. 

- Nagyon örültem, hogy a szerbeket kaptuk ismét, szerettünk volna visszavágni, ami sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy Európa legjobbjai lettünk, néhány nap már eltelt azóta, de esténként még mindig azon gondolkozom, hogy ez valóság-e – mondta Mokánszki Máté játékos.

A Nyíregyháza Blue Sharks kosarasa az Apáczaiban kezdte pályafutását, és az EB-n végig remek teljesítményt nyújtott, így őt választották a torna legértékesebb játékosának. A csapatból Ralf Martineznek is van nyíregyházi kötődése, édesanyja, Várhegyi Anikó, és édesapja, Ernesto Rufin Martinez is a szabolcsi megyeszékhelyen röplabdázott. A szövetségi kapitány, Szarvas Gábor volt a nyíregyházi kosárlabda csapat játékosa, csakúgy mint Lekli József, aki edzőként segítette a csapatot. A Sportcentrum trénere büszke a játékosokra.

- Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a fiúk, és köszönöm Szarvas Gábornak, hogy együtt dolgozhattunk. Óriási élmény volt, nagyon sokat dolgoztak a fiúk hogy elérjék ezt a sikert, megérdemelten győztek - mondta Lekli József edző.

Kedden a Nyíregyházi Sportcentrum vezetése is köszöntötte Mokánszki Mátét és Lekli Józsefet. A kosarasok teljesítménye példa lehet a többi fiatal számára is. Ezért kezdett kampányba a Sportcentrum az elmúlt hetekben.

- Elindítottunk egy kampányt nyár elején, hogy minél több fiatalt elérjünk. Remélem sokan csatlakoznak hozzánk, hiszen közös szenvedélyünk a sport - mondta Kőhalmi Richárd a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.

Szeptember 15-én Nyíregyházán is a kosárlabdáé lesz a főszerep, ekkor rendezik a Kossuth téren a hagyományos Streetball Fesztivált.

- Több korosztályban lehet nevezni, 23 év alatt és 23 év felett. Számos kiegészítő programmal is várjuk az érdeklődőket, így lesz zsákoló és dobóverseny is - mondta Siska János a Nyíregyházi Sportcentrum szakágvezetője.

A legjobbak az országos döntőbe jutnak, melyet Budapesten rendeznek.

Dankó László