Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a Covid ellen!
Fotó: Illusztráció

Magyarországon jelenleg a 40-49 éves korosztály a leginkább érintett a járvány terjedésében, az összes fertőzött negyede ebbe a korcsoportba tartozik. Az antibiotikumok nem csodaszerek, alkalmazásuk nem hatékony a koronavírussal szemben, ezért kizárólag az orvos által felírt mennyiségben és ideig szabad szednünk azokat – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. 

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztató kezdetén hangsúlyozta: a szerdán megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig maradnak érvényben. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg, az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig.

Elmondta, hogy tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban 432 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, ezen belül 152 embert helyszíni bírsággal sújtottak.

Nyolc esetben döntöttek a hatóságok vendéglátóhelyek bezárásáról, mert nem tartották be az előírásokat.
Kedden 309 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt, közülük 11 olyan kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment a kutyájával.

A kijárási korlátozások november 4-től, az este nyolc és reggel öt óra közötti kijárási tilalom november 11-én 0 órától lépett hatályba, eddig 3747 szabályszegővel szemben intézkedett a rendőrség.

A járvány továbbra is dinamikusan emelkedik Európa-szerte, intenzív terjedésnek vagyunk még tanúi. – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Szerdán 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Egye nő a kórházban ápoltak száma is, a mai napig több mint hétezer, 7 499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek a számok kell, hogy tudatosuljanak bennünk ahhoz, hogy továbbra is tudatosan betartsuk a higiéniai szabályokat – figyelmeztetett Müller Cecília.

A járvány regionális eloszlását ismertetve elmondta, hogy Budapest és Pest megye mellett az ország nyugati megyéi érintettek leginkább. Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyaránt rendkívüli mértékben érintett. A 45. héten regisztrálthoz képest a járvány dinamikája földrajzi tekintetben Heves megyében nőtt a legnagyobb ütemben.

Ismertette, hogy Heves megyében 90 százalékkal, Vas megyében 74 százalékkal, Nógrádban 55 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Somogy megyében stagnált, Fejér megyében 32 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. Magyarországon százezer lakosra egy héttel ezelőtt 1147 fertőzött, míg ezen a héten 1509 fertőzött esik. A 40-49 éves korosztály a leginkább érintett, az összes fertőzött negyede ebbe a korcsoportba tartozik.

Müller Cecília elmondta: a járvány ráirányítja a figyelmünket arra, hogy a megelőzésen túl mennyire fontos, hogy megfelelő terápia, gyógyszeres kezelés álljon rendelkezésre.

Az antibiotikum nagyon hasznos fegyver, rendkívüli találmány, de ha ezekkel nem élünk, hanem visszaélünk, akkor a visszájára is elsülhet a kezelés – fogalmazott. Szedésükkor ugyanis kialakulhatnak olyan rezisztens kórokozók, amelyekre már nem hatnak az antibiotikumok. Ezért felhívta a figyelmet, hogy az emberek kizárólag orvosi javallatra szedjenek antibiotikumot, a megfelelő mennyiségben és csak az előírt ideig. A régóta a fiókban tárolt antibiotikumokat ki kell dobni, mert kárt okozhatnak – figyelmeztetett Müller Cecília.

A koronavírusteszt-mintavétel előfeltétele, hogy előtte 3 órával sem ételt, sem italt fogyasztani nem szabad. Amennyiben a laboratóriumi adatok bizonytalanságot mutatnak, vagy nem megfelelő a mintavétel, akkor értesítik erről az érintetteket – mondta az országos tiszti főorvos. 

Forrás: hirado.hu