Az alapellátásban dolgozó nyíregyházi orvosok is kaptak a LEGO speciális védőszemüvegeiből

102 háziorvosi praxis jut kitűnő minőségű, speciális védőszemüveghez. A Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságon veszik át a felnőtt-, gyermek- és fogorvosok a járványveszély miatt különösen hasznos eszközöket. A védőfelszerelés a LEGO által az önkormányzatnak adományozott 15 ezer darabos kontingens része, melyből korábban már elsőként kaptak a védőnők és a Központi Orvosi Ügyelet, de jutott belőle például a Pedagógiai Szakszolgálatnak is.

 

Az igazgatóságon veszik át

Televíziónk ottjártakor éppen dr. Karácsony Éva címzetes főorvos vette át Csikós Pétertől, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatójától a LEGO adomány részeként érkezett speciális védőszemüvegeket. Az alapellátásban dolgozó fogorvos stábunknak azt mondta, a vírusjárvány sok mindenre felhívta a figyelmet.

Előírás szerint

A fogászat egyébként is az egyik legveszélyeztetettebb szegmense az orvoslásnak, tekintettel arra, hogy a felső légúti betegségek cseppfertőzés útján terjednek. A pácienseket szigorú előírás szerint, védőöltözékben fogadják, melynek része a maszk, a ruha, a lábvédő zsák, a gumikesztyű, az asszisztensek számára az FFP2, míg az orvosoknak az FFP3-as maszk.

Többször használatos védőszemüveg

Része a védőöltözéknek a szemüveg is, melyet, mint kiderült, nemcsak a veszélyhelyzet idején használhatnak, így ez is nagy segítség számukra. – Azért nagyon nagy segítség ez, mert mi már ezeket előre kipróbáltuk azokkal a tisztítószerekkel, amikkel egyébként a saját szemüvegünket fertőtlenítjük. Nagyon jól tűrik ezeket a fertőtlenítőket, nem homályosodnak be, tehát a tisztánlátást a későbbiekben is biztosítják, nem csak egy alkalommal – mondta dr. Karácsony Éva címzetes főorvos.

Kényelmes, praktikus, fertőtleníthető

Márpedig később is szükség lehet rá, nemcsak koronavírus-, hanem akár influenzajárvány idején. Praxisonként 10 darab speciális védőszemüveget vehettek át, így nagyjából ezer kerül összesen a 45 felnőtt-, a 26 gyermek- és a 31 fogorvosi alapellátási praxisba. Csikós Péter forgatócsoportunknak azt mondta, az elmúlt időszak összefogásának szép példája a LEGO adomány, mely Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatán keresztül jutott el az alapellátásba. – Az önkormányzat az alapellátó praxisoknak biztosít praxisonként tíz darab védőszemüveget, ami nagy dolog, mert minden praxis, felnőtt-, gyermek- vagy fogorvos a mindennapi munkájában tudja használni. Kényelmes viselést biztosít, fertőtleníthető, tehát többször használható. Nagyon praktikus, bármilyen cseppfertőzés szempontjából megelőzheti a vírus átterjedését – nyilatkozta az igazgató.

Made in Nyíregyháza

A strapabíró, átlátszó műanyagból készült védőszemüveg a LEGO nyíregyházi gyárában készült, melyet egy felmérés alapján múlt héten hirdettek ki Magyarország legvonzóbb munkahelyének. A fröccsöntő gépeikkel készített eszköz mellett egyéb védőfelszereléseket is adományoztak, főként Nyíregyházára és környékére koncentrálva, hiszen elmondásuk szerint fontos számukra a közösség, melyben dolgoznak, ezért kap kiemelt figyelmet tőlük az önkormányzat is. – Aki ismer minket, azok számára nem újdonság, hogy ott vagyunk a közben, és ahol csak lehet, segítünk. Főként akkor, olyan helyeken, helyzetekben, amikor gyerekeken tudunk segíteni. A járvány kifejezetten ilyen időszak. Valóban: az önkormányzattal és más szervezetekkel, szervekkel is együttműködtünk, ugyanúgy az Operatív Csoporttal együtt – mondta telefonon az NYTV-nek Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR-igazgatója.

Továbbra is: először telefonáljunk!

Az adomány tehát egy újabb segítség az alapellátásban dolgozóknak, ahol – mivel hivatalosan a veszélyhelyzet még nem múlt el – továbbra is a korábban kialakított protokoll érvényes. Tehát azt kérik a betegektől, hogy először telefonon vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal, fogorvossal, ügyelettel, mielőtt felkeresnék őket.