Az agrárium lehetőségei
Az agrárium- és vidékfejlesztés, valamint a minőségi feldolgozóipar megteremtése lehet hazánk gazdaságának egyik kitörési pontja. Ezt mondta dr. Torgyán József, volt miniszter A magyar agrárium lehetőségei címmel tartott nyíregyházi előadásán. Azt is szorgalmazta, hogy a siker érdekében az unión kívül is bővíteni kell a kereskedelmi kapcsolatokat.

A Magyar Közgazdasági Társaság Megyei Szervezetének meghívására A magyar agrárium lehetőségei címmel tartott előadást a Nyíregyházi Egyetemen dr. Torgyán József, aki 1998 és 2001 között volt Magyarország földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere. A Független Kisgazdapárt egykori elnöke szerint a hazai mezőgazdaság jelenleg tragikus helyzetben van, de a rendszer újragondolásával és jó stratégiák kidolgozásával sikeres lehet az ágazat, az adottságainkat ki kell használni.

 

IDEÁLIS ADOTTSÁGOK A GAZDÁLKODÁSHOZ

 

Magyarország területe és a termőterületek méretének aránya ideális, a földek minősége jó, az édesvízi ellátottság és az éghajlat is megfelelő az agrárgazdálkodás további fejlesztésére. Mindezek mellett a Föld népesedésének tempója, és az urbanizáció miatti termőterület-csökkenés is mind a hazai mezőgazdaság lehetőségeit erősítik.

További képekért kattintson a fotóra!

Torgyán József felvetette az egyik legnagyobb problémát is, mely szerint hiába termelünk bármit, ha nem tudjuk eladni. Tehát összességében úgy látja, az agrárium- és vidékfejlesztés, valamint a minőségi feldolgozóipar megteremtése lehet hazánk gazdaságának egyik kitörési pontja.

 

PIACKERESÉS UNIÓN KÍVÜL IS

 

Az ex-miniszter hozzáfűzte, a magyar termékek értékesítésében az európai uniós tagságunk korlátokat jelent, ezért az unión kívüli kereskedelmi kapcsolatok bővítésére a jelenleginél komolyabb erőfeszítéseket kellene tenni. Torgyán József úgy látja, a hazai agrárium adottságainak okos fejlesztésével újra felvirágozhat a magyar mezőgazdaság.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)