Autókereskedéseket, szervizeket és autósboltokat ellenőriztek

Autósboltokat, autókereskedéseket, autószervizeket ellenőrzött közös, összehangolt országos ellenőrző akciója során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az országos akcióban 301 hatósági ellenőrzést végeztek a szakemberek. A Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának egyik fő szempontja a megfelelő ártájékoztatás volt, de azt is vizsgálták, hogy a vállalkozások megfelelő tájékoztatást adnak-e a szavatossági és jótállási jogokkal kapcsolatban, illetve hogy adnak-e jótállási jegyet és azok szabályosak-e. A Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig az alkatrészek minőségét vizsgálta.
Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta: az ellenőrzések során 163 alkalommal találtak valamilyen szabálytalanságot, ez 54 százalékos kifogásolási arányt jelent. A legtöbb probléma, az autósboltokban a hiányos tartalmú, vagy át sem adott jótállási jegyekkel volt, az autószervizekben gyakran a szolgáltatási díjakat nem tüntették fel. Az autósboltokban sokszor hiányzott az eladási ár és az egységár is. Az ellenőrzött 103 autószervizből 51 esetben, míg a vizsgált 187 autósbolt, illetve autóalkatrész-kereskedés közül 111 esetben tapasztaltak szabálytalanságot a szakemberek. A szóvivő hozzátette: a legkülönösebb szabálytalanság az volt, amikor az egyik üzletben sértetlen csomagoláshoz kötötték egy hibás termék visszavételét, ami azért abszurd, mert nem derülhet ki, hogy egy termék hibás, ha nem bontjuk ki a csomagolásból.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt javasolja, hogy az autószervizekben, autókereskedésekben a vásárlók vagy szolgáltatást igénybe vevők mindig előre tájékozódjanak a díjakról. Fontos tudni, hogy tavaly szeptember óta, a 10 ezer forintnál drágább autóalkatrészek is jótállásköteles termékek lettek, így azokra egy év jótállást, illetve két év szavatosságot kell biztosítani a kereskedőknek, szervizeknek. Számlát kérni pedig azért fontos, hogy a szavatossági/jótállási joggal probléma esetén élni lehessen. Számla nélkül ugyanis nem lehet igazolni, hogy még tart az alkatrész szavatossági/jótállás ideje.

F. A.