Autóbeszerzés

Az Együtt önkormányzati képviselője szerint egy szegény megye polgármesterének nem lenne szabad közpénzből nagy értékű személyautót vásárolni. A baloldali politikus erről sajtótájékoztatón beszélt a Városháza előtt. Lövei Csaba hozzáfűzte, nem azt kifogásolja, hogy autót vesz az önkormányzat. Úgy véli, ezzel nincs baj, ha elöregedett vagy sokat futott a jármű. A problémát ott látja, hogy nem a közigazgatásban szokásos márkát vette a Városháza, és úgy véli, mivel ez egy használt kocsi, nem lesz gazdaságosabb a fenntartása, mintha egy garanciás, új modellt szereztek volna be. Az Együtt politikusa végül újságírói kérdésre hozzátette, tudomása van arról, hogy 2004-ben a korábbi szocialista polgármester is drága luxusautót vásárolt, de morálisan azt sem tartotta megfelelőnek.

– Természetesen nekem az a beszerzés sem tetszett, bár az legalább új autó volt, és akkor a közigazgatásban általánosan használt márkákat vásároltak, jelenleg pedig nem ez a helyzet – mondta Lövei Csaba. – De nekem nem tisztem ebben az előző vezetést megvédeni, nem is akarom, mert ahogy mondtam, én személy szerint azzal a beszerzéssel sem értettem egyet. Arra is igaz volt, amit most elmondtam.

 

A sajtótájékoztatón elhangzottakra a Városháza az alábbiakban reagált:

„A korábbi szocialista polgármester 2004-ben 13,2 millió forintért új Audit vásárolt akkor, amikor a város úszott az adósságban, és évről évre milliárdos hitelfelvétellel tudta csak finanszírozni működését. Most nem ez a helyzet, a város gazdálkodása stabil és kiszámítható” – olvasható a Városháza sajtószóvivőjének közleményében. Mint írja: a mostani autóvásárlásnak az volt az indoka, hogy korábban is egy használt autót vett a hivatal, amely mostanra 7 éves lett, így üzemeltetése már nem volt gazdaságos. Természetesen ezt az autót értékesítjük majd, így az eladásból befolyó összeg csökkenti az autóvásárlásra fordított költséget. Most sem új autót vásárolt a Hivatal, az Audi típusú személygépkocsi is használt, jó állapotban lévő 3 éves jármű. A város Közgyűlése által elfogadott költségvetése tartalmazta ezt a tételt. Az autó megvásárlására szabályos közbeszerzés során került sor. A kiválasztásnál a gazdaságos üzemeltethetőség, a megbízhatóság és a biztonság voltak a fő szempontok – áll a Városháza sajtószóvivőjének közleményében.