Átvették a megbízóleveleket a polgármester és a képviselők
Fotó: Szarka Lajos

Októberig a jelenlegi közgyűlés folytatja amunkát, utána tartják az alakulóülést

Ünnepélyes keretek között adták át a megbízóleveleket a június 9-én újraválasztott polgármesternek, az egyéni választókerületekben és a kompenzációs listán megválasztott képviselőknek, valamint a települési nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek múlt szerdán, a városháza Krúdy termében. A jogszabályok értelmében az új közgyűlés októberben alakul meg a most megválasztott képviselőkkel, addig a jelenlegi testület folytatja a munkát. Az eseményen elhangzott, a választási részvétel kimagasló volt, a jogorvoslatok száma minimális, rendkívüli esemény pedig nem történt.

A megválasztott képviselők mandátuma csak októberben lép hatályba, a jogszabály előírásai szerint azonban már ezen a héten meg kell kapniuk a megbízóleveleiket. Az eseményt dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője vezette, a megbízóleveleket dr. Kardos Norbert, a Helyi Választási Bizottság elnöke adta át, aki a lebonyolításban dolgozók munkáját is megköszönte.

Nem történt rendkívüli esemény

– Az idei 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választáson rekordszámú szavazó vett részt. Ennek ellenére hosszú idő óta ez volt az első olyan választás, ahol a lehető legkevesebb jogorvoslatra került sor, mindössze két alkalommal nyújtottak be kifogást. Ezeket a helyi választási bizottság elbírálta, a döntések jogerőre emelkedtek, és sem a választás, sem a szavazás eredményét érdemben nem befolyásolták. Semmilyen rendkívüli esemény nem történt a választás alatt, és külön szeretném kiemelni a helyi választási iroda munkatársainak áldozatos munkáját, akik nélkül nem sikerült volna ilyen gördülékenyen ezt lebonyolítani. Ezért köszönet illeti őket – foglalta össze dr. Kardos Norbert a legfontosabbakat.

Októberben alakul meg az új közgyűlés

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője az eseményen hangsúlyozta, az idei választás rendhagyó és egyben nagy próbatétel is volt, ugyanis 1990 óta ez már a kilencedik önkormányzati választás, az európai parlamenti választásokat 2004 óta negyedik alkalommal rendezték meg, de korábban még soha nem fordult elő, hogy a két választást ugyanazon a napon tartsák meg. – A 2024 június 9-i választás eredményei Nyíregyházán jogerőre emelkedtek, a törvény értelmében most kellett megszervezni a képviselői megbízólevelek átadását. Ez történt ma mind a nyíregyházi közgyűlés tagjai, mind pedig a megalakuló 8 települési nemzetiségi önkormányzat esetében. Az alakuló ülésekre azonban majd csak a hivatalos választási fordulónapot, október elsejét követően kerülhet sor, a jogszabályok értelmében október 2-a és 16-a között kell megtartani – hangsúlyozta a címzetes főjegyző. Miután a regnáló képviselők mandátumai 2024 októberéig szólnak, ezért jogi értelemben nincs átmeneti időszak, addig a jelenlegi összetételben működik a közgyűlés Nyíregyházán is, ugyanez vonatkozik a nemzetiségi önkormányzatokra.

8 nemzetiségi önkormányzat alakul majd

Dr. Szemán Sándor hozzátette, Nyíregyházán rekord szintű volt a választási részvétel, közel 52 ezer szavazó járult az urnákhoz a város 101 szavazókörében. Közel 750 ember dolgozott heteken keresztül azon, hogy a választási folyamat minden szempontból zavartalan legyen. Mint ismert, az eredmények alapján dr. Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) folytathatja a munkát a következő öt évben a városvezetés élén, a Fidesz-KDNP 15 egyéni választókerületből 12 helyen nyert, amíg a Szövetség Városunkért 3 helyszínen aratott győzelmet az önkormányzati voksoláson, előbbi egy, utóbbi három listás helyet is szerzett, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1-1 képviselőt delegálhat az új városi közgyűlésbe. Június 9-én Nyíregyházán a korábban 7 nemzetiségi önkormányzat helyett 8-at választottak meg a voksolók. A Nemzeti Választási Iroda hivatalos információi alapján a választásra jogosultak száma 2162 fő volt, közülük 55,92%, azaz 1209 fő élt szavazati jogával, így a városban októbertől görög, lengyel, német, örmény, roma, ruszin, szlovák és ukrán nemzetiségi önkormányzat alakulhat meg.

Kapcsolódó galéria

Megbízólevelek átvétele a Városházán