Atipikus foglalkoztatás – Fórum a Nyíregyházi Család- és Karrierpont képviselőinek

A Nyíregyházi Család- és Karrierpont képviselői munkáltatói fórumon találkoztak konzorciumi és együttműködő partnereikkel. A téma az atipikus foglalkoztatás és a Családbarát Hely védjegy programjának ismertetése, valamint a további feladatok egyeztetése volt. 

Az idén március 1-től működő intézmény 200 milliós uniós támogatással indult a „Női információs és Szolgáltató Központ létrehozása Nyíregyházán” projekt keretében, és a Városházán kapott helyet.

Tukacs Ágota, a Család- és Karrierpont szakmai vezetője elmondta:

A Család- és Karrierpont azzal a céllal jött létre, hogy az atipikus foglalkoztatási formákat népszerűsítsük és bevezessük a helyi munkáltatók számára. A munka és a magánélet összehangolása miatt is, és segítséget nyújtsunk a nők munkaerőpiacra való visszatérésében. Az elmúlt hónapokban közel 300 ügyfelünk regisztrált ebbe a programba, akiknek segítünk különböző tanácsadásokkal, hogy visszajussanak a munkaerő piacra.

A tanácsadás HR és jogi, illetve mentálhigiénés témákban segíti az intézményhez fordulókat.

Meghaladja a várakozásainkat az, amit eddig el tudtunk ebben a programban érni.

- így fogalmazott a konzorciumi és együttműködő partnereknek – vagyis az önkormányzati cégeknek, illetve a városban működő nagyfoglalkoztatóknak - szervezett munkáltatói fórum megnyitóján a projekt városházi felelőse, Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző.

A munkáltatói fórum egyik konkrét témája a Caládbarát Hely védjegyet tanusító programnak a megismertetése volt.

Kovács Gréta Tünde, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület szakértője kiemelte:

A munkaadónak teljesítenie kell azokat a feltételeket, amit a Családbarát Hely Tanúsító védjegy kér. Ezek a feltételek többek között: a foglalkoztatásban rugalmas időbeosztás, a szolgáltatás során van-e arra lehetőség, hogy a gyerekek valahol várakozzanak, vagy játsszanak, de széles a skála, csak két dolgot ragadtam ki ebből.

A találkozó másik kiemelt tájékoztató témája a kisgyermekes szülőket, a munkából hosszú időre kimaradó visszatérőket, akár a vállalkozókat is érintő atipikus foglalkoztatás kérdése volt. Ez általában 4 és 6 órás munkaidőt jelent, önfoglalkoztatást, és lehetőséget ad a táv- vagy otthoni munkavégzésre is. Mindezeket különben a Munka Törvénykönyve 2012-ben korrekt módon szabályozta.

2020 tavaszán képzésre is sor kerül majd, melyben például a mentális-lelki egészség megőrzésére, önéletrajz írásra, motivációs levél elkészítésére tanítják meg a munkavállalókat, hiszen a jövő esztendő végén záruló programban mind a 7 városnak, így Nyíregyházának is különböző mutatók szerint kell megfelelni a Család- és Karrierpont intézményében.

Kapcsolódó galéria

Munkáltatói fórum 20191113