Átgondolt, hiánymentes, a lehetőségeket kihasználó városi költségvetés született
Fotó: Kohut Árpád

Elkészült Nyíregyháza 2021-es költségvetése. Mint köztudott, a pandémiás veszélyhelyzetben a polgármesteri hivatal természetesen dolgozik, viszont a közgyűlés és a bizottságok nem működhetnek. Ezek hatáskörében a polgármester hoz döntéseket, amiről a veszélyhelyzet elmúltával majd beszámol a közgyűlésnek. Dr. Kovács Ferencet kérdeztük a város idei, 64 milliárd forintos, hiány nélküli büdzséjéről.

A veszélyhelyzet miatt nincs ülés

A vonatkozó törvény szerint február 15-ig kell beterjeszteni az önkormányzatoknak a költségvetéseket. Mivel a kormány által elrendelt veszélyhelyzet kitolódik, s nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet ebben a hónapban közgyűlést tartani, így a város idei büdzséje polgármesteri határozattal lép hatályba, ugyanis ebben az időszakban a városvezető gyakorolja a képviselő-testület hatáskörét.

Egyeztetés a frakciókkal

Persze ez Nyíregyházán úgy történt, mint sok döntés a tavalyi pandémiás időszakban: volt és lesz egyeztetés a városvezető frakcióval, majd az ellenzéki frakcióval is, tehát nem nélkülük zajlik a folyamat. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, mindez még nagyobb felelősséget, körültekintést igénylő munka volt ebben a helyzetben.

Átgondolt, a szükségleteket figyelembe vevő

– Egy nagyon jól átgondolt, a reális szükségleteket figyelembe vevő és a lehetőségeket maximálisan kihasználó költségvetés megalkotására törekedtünk. Azt gondolom, ez sikerült is.

Nincs hiány, 64 milliárd a főösszeg

– Az elmúlt években, 2013-tól, nincs költségvetési hiány a nyíregyházi önkormányzatnál – ebben az évben sem lesz. Ez igazán akkor értékelendő, ha látjuk, a másik hagyományt is folytatjuk: 60 milliárd fölötti, idén 64 milliárd forint a költségvetési főösszeg. 2010-ben harmincegy-két milliárd volt, viszonyításként. Ez az összeg azért ekkora, mert nagyon sok fejlesztés lesz idén is – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak.

Biztonságos működés

A polgármester kiemelte, a legfontosabb, hogy a járvány idején is biztonságosan, teljes körűen működjön az önkormányzati rendszer, kiemelten a szociális, az egészségügyi szféra, az óvodák, bölcsődék. Ez biztosított is, beleértve a mindennapjainkat érintő városüzemeltetés nagy területét, a felújításokkal, karbantartásokkal. Maximálisan figyeltek az új kihívásokra, s a rendszeres pénzügyi-természetbeni juttatásokra, amibe például beletartozik az ápolási, gyógyszer- és lakásfenntartási támogatás – az ezekre szánt forrást meg is emelték, harmincmillió forinttal. Szintén magasabb összeget fordítanak az alsó tagozatosok szeptemberi tanszercsomagjára és a nyugdíjasok karácsonyi csomagjára – a pandémia ellenére is.

Megemelt tartalékkal

– Fontos elem az is, hogy a tartalékot megemeltük 1 milliárd 55 millió forintra, ami a költségvetés 1,6 százaléka, azért, mert nem lehet még látni előre ezt az évet. Felkészültünk arra is, hogy ha szükségessé válik, akkor áttekintjük, akár módosítjuk is a költségvetést. Tavaly kénytelenek voltunk: hiszen február 6-án elfogadtuk, hatályba lépett, aztán másfél hónap múlva veszélyhelyzet jött. Ezt nem láthattuk előre, s júniusban át is kellett dolgoznunk.

Folytatódnak a fejlesztések

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, a biztonságos, körültekintő működés mellett a fejlesztés sem áll meg. Nemrég elkészült a Csillag utcán három orvosi és hat védőnői rendelő, valamint a Tokaji úton a hajléktalanok egészségügyi ellátását biztosító egészségügyi centrum. Folytatódik ötmilliárdos kormányzati támogatással az utak aszfaltozása, két újabb körforgalom épül, s a remények szerint elkezdődhet a nagykörút bezárásának jelentős programja. Teljesen új bölcsőde épül a Honvéd utcán, az intézmények energetikai felújítása is folytatódik hat helyen, amiből három iskola. Elindul a Jégkorszak attrakció fejlesztése az állatparkban, mely Európában egyedülálló lesz, s befejeződik a nemzetközi szintű Atlétikai Centrum megépítése.

Kihívás: munkahelyteremtő beruházások

A város jövője szempontjából azonban szerinte a legfontosabb, hogy munkahelyteremtő beruházásokat szeretnének ide vonzani, a fiatalok kivándorlásának mérséklésére. Ezt segíti az Iparfejlesztési és Vállalkozásfejlesztési Alap összesen 10 és fél milliárdos pénzügyi háttérrel, s az Ipari Park bővítésére is vásárolt területet az önkormányzat. – Vannak biztató tárgyalásaink nagy befektetőkkel. Ezt tartom a legnagyobb kihívásnak és a legfontosabb elemnek a jövőt tekintve. Éppen ezért ez évben is beterveztünk 300 millió forintot arra, ha ilyen befektetők jönnek és vannak olyan megoldandó feladatok, amik pénzügyi eszközöket igényelnek, akkor ne jöjjünk zavarba – hangsúlyozta.

Biztosítva a megfelelő háttér

Dr. Kovács Ferenc azt mondta, a tavalyi volt a pandémia miatt az egyik legnehezebb éve az önkormányzatnak, mégis teljes pénzügyi biztonsággal menedzselték végig. A polgármester hangsúlyozta, az egész város működőképes, amihez biztosítják a megfelelő hátteret, így a nyíregyháziak nyugodtak lehetnek.