Átalakul a bölcsődei ellátások rendszere

2015 második felében született meg az a törvény, amely kimondja, 2017. január 1-jét követően minden olyan magyarországi településen, ahol negyvennél több három év alatti kisgyermek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődei ellátást, ott a 2018. év végéig kötelező a bölcsődei ellátást megszervezni. Ezt szolgálja az is, hogy 2017-től több bölcsődei ellátási formában van lehetőség a kicsikről gondoskodni. Egy település létrehozhat bölcsődét, mini bölcsődét, munkahelyi bölcsődét, illetve családi bölcsődét, de köthet ellátási szerződést civil vagy egyházi fenntartókkal. Amennyiben ezekre nincs mód egy településen, akkor társulásban is megoldhatják a kérdést. A kormány állami támogatásokkal, illetve a jogszabályi háttér kedvező megteremtésével támogatja a településeket abban, hogy a követelményeknek eleget tegyenek. Az intézkedést az élet hívta életre, hiszen egyre többen igénylik az országban a bölcsődei ellátást.

 

Az intézkedések a családokat segítik

 

Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa kifejtette, azzal, hogy nő a nők foglalkoztatottsága, egyre nagyobb igény van a bölcsődei helyekre. Hozzátette, az óvoda a gyermek három éves korától kötelező, de a három év alatti gyermekeket nevelő szülők esetében is szeretnének minél több lehetőséget adni azért, hogy ha akarnak és tudnak, vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

 

Nyíregyházán már működik a rendszer

 

Nyíregyházán már van is példa a társulásra, hiszen vidéki települések feladatait is ellátják a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézményhez tartozó bölcsődékben. A város kilenc kisgyermeknevelő intézményében már nem csak a helyi kicsik neveléséről gondoskodnak a szakemberek, hanem a törvény értelmében Napkor, Nagycserkesz és Kálmánháza három év alatti gyermekeiről is.

 

Terv, hogy egyre több bölcsődei férőhely legyen

 

Míg 2010-ben a három év alatti gyerekek 12 százaléka részesült bölcsődei ellátásban Magyarországon, addig 2017-re 17 százalékuknak van erre lehetősége. Jelenleg 47 ezer férőhely van az ország bölcsődéiben. A felelős szaktárca célja, hogy ez a szám tovább növekedjen és a jövőben 60 ezer három év alatti gyermek járhasson bölcsődébe.

ME.