Átadták az első megújult Zöldhulladék-gyűjtő Pontot Nyíregyházán, a Kodály Zoltán utcán

Átadták az első megújult Zöldhulladék-gyűjtő Pontot Nyíregyházán, a Kodály Zoltán utcán
Fotó: Facebook / Nyírvv Nonprofit Kft.

Az eseményen jelen volt Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere, Nagy Szabina a városrész önkormányzati képviselője és Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit kft. ügyvezetője.

Az önkormányzat a NYÍRVV Nonprofit Kft. közreműködésével a lakótelepeken élők számára is biztosítani kívánja a lakókörnyezetben keletkező zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását. A tapasztalatok szerint az ott élők rendszeresen ápolják, szépítik a környezetüket, de az így keletkező zöldhulladék kezelése nem volt megoldott.

A most bevezetett zöldhulladék-gyűjtés egyediségét az adja, hogy fa gyűjtőkalodákba Big Bag-eket helyeznek, amibe a lakosság gyűjtheti a kizárólagosan közterületeken, parkokban keletkező zöldhulladékot (nyesedéket, leszakadt gallyat, metszésből kikerülő hulladékot). A megtelt zsákokat az ürítés során gépekkel emelik ki, majd helyükre üres Big Bag kerül a kalodába. Mindezzel megvalósulhat egy tökéletes környezetbarát körforgás.

Most kísérleti jelleggel 6 Zöldhulladék-gyűjtő Pontot alakítottak ki a Jósavárosban:

  • Csaló köz 11-13-15. szám – Nyugdíjas ház és környéke,

  • Május 1. tér 1-9. - Garibaldi utca – Ószőlő utca tömb-belső

  • Kodály Zoltán utca

  • Krúdy Gyula utca

  • Május 1. tér 10-14. szám

  • Ószőlő utca 10 emeletesei

A következő időszakban pedig felmérik hogyan funkcionál, milyen mennyiségű zöldhulladék keletkezik egy adott időszakban, s hogy milyen gyakorisággal kell az ürítést elvégezni. A zöldhulladék elszállítására rendszeres gyűjtőjárat kialakítását tervezik, de amennyiben a lakosok azt észlelik, hogy megtelt a tároló, telefonon vagy email-ben is kérhetik a soron kívüli ürítést.

A kísérleti időszak letelte után a kezdeményezést kiterjesztik a többi lakótelepi városrészre is.

A cél az, hogy a lakosságot így is segítsék közvetlen környezetük gondozásában, hiszen együtt, összefogva hatékonyabban tehetjük szebbé városunkat.