Átadták a temetőt

A Nyíregyházán működő, a város tulajdonában lévő temetőkben 30-40 évig biztosítottak a temetkezési helyek. Egyedül a borbányai temetőben nem állt eddig rendelkezésre elegendő szabad terület. Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntő beszédében elmondta, az önkormányzat idén több területen is támogatta a temetői fejlesztéseket. Borbányán egy régi, megörökölt adósságot is tudtak törleszteni, hiszen az itt élők már nyolc éve kérték a temető bővítését. Idén több mint 32 millió forintot biztosítottak a temetkezési vállalatnak, hogy megvegye az 1,3 hektáros területet, és további 10 millió forintot az infrastruktúra kiépítésére. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzatnak fontos, hogy a temetők méltóak legyenek feladatukhoz.

A borbányai temető bővítésével kialakított több mint 500 darab új sírhely 30 évre biztosítja a temetési helyeket a városrész temetőjében. Emellett megépült a szükséges infrastruktúra is, kerítés, aszfaltos út, vízvezeték, valamint kialakították a parcellákat, az új temetkezési helyeket, az út mellé új fasort telepítettek. Szekrényes András, a Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, az önkormányzat az elmúlt időszakban minden elvárható feltételt megteremtett Nyíregyháza temetőiben.

A képre kattintva galéria nyílik

Mivel a borbányai volt az egyetlen önkormányzati tulajdonú temető, ahol nem volt lélekharang, egy haranglábat is felállítottak az új lélekharangnak, amelyet az egyház képviselői megáldottak és megszenteltek. Ezt követően elsőként Nyíregyháza polgármestere szólaltatta meg.

A borbányai temető bővítése mellett az idén megvalósult a Hősök temetőjében a parcellák, sírkövek felújítása, a kerítés újjáépítése, valamint az Északi temetőben a Korányi úti ravatalozó tetőszerkezetének felújítása, és a temető belső útjainak javítása. Folyamatos a kiöregedett fasor szakasz kivágása és újratelepítése.
A temetőn belüli közbiztonság fenntartása érdekében az Északi temetőben tavaly az önkormányzat 6 darab térfigyelő kamerát helyezett el 1,3 millió forintos beruházással.

Szoboszlai Tibor

Fotó: Máté János