Átadták a honvéd kollégiumot – Központban a hazafias nevelés az új intézményben

Szeptembertől honvéd kollégium működik Nyíregyházán, az intézményt szombat reggel adta át Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Nyíregyháza hagyományait tekintve katonaváros, éveken át működött már korábban hasonló intézmény a megyeszékhelyen, de 2021-ben is sok az érdeklődő. A rendezvényen kiemelték, nem katonákat akarnak képezni az új kollégiumban, viszont elengedhetetlen a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése. A kollégium a Nyíregyházi Egyetem kampuszán kapott helyet, összesen 300 diákot tudnak fogadni.

Kétágyas szobákba várják a diákokat szeptembertől az új honvéd kollégiumban Nyíregyházán. Az intézmény vitéz Mikecz Kálmán nevét kapta, a nemesi családból származó nyíregyházi parancsnok után. Az országban másodikként nyílt ilyen bentlakásos intézmény a szabolcsi megyeszékhelyen. Nyíregyházán az egyetem kollégiumában kapnak helyet a fiatalok, akik a város bármelyik középiskolájába járhatnak, 24 diák már be is iratkozott a szeptemberi iskolakezdésre.

A kollégium működése

A napirendünk úgy fog kinézni, hogy reggel hat órakor ébresztő van, utána egy 10 perces reggeli tornát beiktatunk, ezt követően, mivel mi arra szeretnénk nevelni a növendékeinket, hogy önállóak legyenek, ezért előírjuk nekik, hogy a szobáikat ők fogják maguknak takarítani, de lesz mellette más takarítás is. Legkésőbb 7 órakor, a reggeli után el fogjuk őket bocsátani az iskoláikba és legkésőbb 16 óráig kell visszaérkezniük” – mondta Horváth András, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium vezetője.

Amikor a növendékek visszatérnek a kollégiumba, formaruházatot viselnek majd, lesz délutáni tanulószoba, illetve a honvédséggel kapcsolatos különböző foglalkozásokat tartanak nekik.

A Honvédelmi Minisztériumban tavaly ősszel kezdődtek a tárgyalások a kollégium nyitásáról, a diákokat májustól kezdték toborozni. 17 fiút és 7 lányt vettek fel eddig az intézménybe, de még szeptember elsejéig várják a jelentkezőket.

Jó kapcsolat

Nyíregyháza, mint régi katonaváros, mondhatom, az elmúlt évszázadok alatt sok jó katonát, honvédet adott ennek a hazának. Az elmúlt 10 évben személyesen is átélhettem, hogy a honvédség és a város között kiemelten jó, gyümölcsöző kapcsolat van” – mondta az átadóünnepségen Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc.

Ennek eredménye, hogy a Vattay Antal Területvédelmi Ezred is Nyíregyházán indult még 2018-ban. Az új kollégiumban nem katonákat képeznek és az ország többi részén sem katonai iskolákat akar működtetni, hanem a hazafias honvédelmi nevelés eszméit próbálják átadni a fiataloknak – így fogalmazott dr. Benkő Tibor, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadóján.

Fontos a honvédelmi nevelés

Elengedhetetlen, hogy olyan fiatal nemzedék nőjön fel mögöttünk, aki fontosnak tartja hazánk és nemzetünk sorsát és boldogulását, hogy elkötelezettek legyenek hazájuk iránt. Legyenek lojálisak, tudják elődeink példáját követve, mint itt, a kollégium névadójánál és örülök neki, hogy a kollégium vezetése pont olyan személyt választott ki, akinek nyíregyházi kötődése van és olyan katonai példakép lehet majd az itt tanuló fiatalok számára, akit lehet követni” – emelte ki beszédében a honvédelmi miniszter.

Az itt tanuló fiatalok a kollégiumi évek után eldönthetik, hogy katonai pályán tanulnak tovább vagy sem. Az intézmény előnyei közé tartozik a kiemelt angol nyelvi képzés, az ösztöndíj és a változatos honvédelmi programok. Az épület 150 szobáját és irodáit az elmúlt időszakban felújították a szeptemberi tanévkezdésre.